Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Így mentsd meg a karácsonyi maradékokat

A karácsonyra való készülődés során hajlamosak vagyunk kicsit elméretezni az adagokat, kicsit túl sok süteménnyel, étellel, nassolnivalóval. A napokon át tartó ünneplések után pedig érthető okokból már nem kívánjuk annyira a maradék pörkölt, bejgli vagy éppen a megmaradt köreteket. Íme néhány étel, melyek elkészítésével megmenthetjük, újragondolhatjuk a karácsonyi maradékokat.

Akár a sült csirkéből, akár pulykahúsból, akár mondjuk sertéssültből került nagy mennyiségű maradék a hűtőbe, nem szabad megvárni, hogy a dobozokba rejtett maradványok kiszáradjanak, megromoljanak. A maradék húsokból isteni tésztaszószokat, rakottas ételeket főzhetünk, süthetünk. Ez utóbbiba akár a pörköltmaradékok is belekerülhetnek. Ha pedig a nagy karácsonyi falatozás után valami könnyedebbre vágyunk, isteni saláta készülhet belőlük.

Sokszor nem a húsételek, feltétek maradnak meg, hanem az ezekhez készült köretek. A megmaradt rizsből varázsolhatunk felfújtat, de maradhatunk a jól bevált, klasszikus rizsmentő ételnél, a rizskochnál, amelyet megmaradt gyümölcsökből készült, finom gyümölcsszósszal tálalhatunk. A maradék krumpli válhat például krumplis pogácsa alapjává, de a húsokhoz hasonlóan belekerülhet például különböző majonézes salátákba is.

Egyes háztartásokban a sütemények halmozódnak fel karácsony után. Miután felismerjük, hogy a harmadik rúd bejgli talán már nem fog elfogyni, a félig-meddig kiszáradt bejgli bekerül a mélyhűtőbe, ahonnan hónapokkal később (rosszabb esetben csak a következő mélyhűtő leengedésnél) kerülnek elő. Ha meg akarjuk menteni a maradék bejglit, süteményeket, készíthetünk belőle kenyérpudinghoz hasonló pudingban sült süteményt, bejglit. A puding a kiszáradt édességekbe is képes új életet lehelni, az édességbe pedig kerülhet némi gyümölcs is.

Ha megszabadulnánk a karácsonyi maradékoktól, de nincs kedvünk sütéssel, főzéssel bíbelődni, semmi esetre se dobjuk ki a maradékokat, hanem keressünk olyan szervezeteket, melyek segítenek abban, hogy a megmaradt ételek eljussanak azokhoz, akik rászorulnak!

Scroll To Top