Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Így pótold a D-vitamint a tél végén

Hosszú hetek és hónapok óta szenvedünk a napfény hiányától, s ami még fontosabb, ezzel a D-vitamint is jelentősen megvonjuk magunktól. Pedig nem a napfény az egyetlen, ami biztosíthatja ennek a fontos vitaminnak a rendszeres, megfelelő mennyiségű bevitelét.

Már régen is felismerték, hogy a napfény hiánya sok egészségügyi problémát okozhat. Főként a csontrendszeri betegségekre figyeltek fel, de gyermekeknél a fogzás és a mozgásfejlődés késését is okozhatja, a népesség szintű megfelelő szintentartás pedig az átlagéletkor jelentős növekedését is eredményezhetné.

Pedig nem is olyan nehéz dolog a D-vitamin pótlása, hiszen rengeteg olyan élelmiszerben található meg nagy mennyiségben! A leginkább a különböző tengeri halak fogyasztása javasolt, főként a tőkehalé, s még inkább a tőkehal májának olajé (csúnyább nevén a csukamájolajé). Ha ezt éppen nem tudjuk beszerezni, helyettesíthetjük szardíniával is, amit ha különböző salátákkal és zöldségekkel keverünk össze, igazi vitaminbombát kapunk. A Zilában a kapribogyómártásos lazacot ajánljuk figyelmedbe, ha hallal szeretnél D-vitamint juttatni a szervezetedbe!

Lazac kapribogyómártással és grillzöldséggel

Lazac kapribogyómártással és grillzöldséggel

A magyaros konyhának azonban sokkal inkább része a gomba, s legnagyobb szerencsénkre ez is kimondottan gazdag D-vitaminban, továbbá folsavban, szelénben, C-vitaminban, cinkben és káliumban is. Főzve, sütve, párolva is fogyaszthatjuk, de biztosan mindenkinek megvan a kedvenc gombás receptje. A Zilában a sonkába göngyölt sertésszüzet ajánljuk figyelmedbe, amit pirított rókagombás, cheddaros szélesmetélttel tálalunk.

Sonkába göngyölt sertésszűz

Sonkába göngyölt sertésszűz

A máj nem csupán a halak esetében egészséges. A magyar konyha egyik gyakori visszatérője a sertés- vagy kacsamáj, ami egyrészt tápláló, könnyen elkészíthető, másrészt elképesztően egészséges. Sajnos a máj tipikusan a gyerekek és a finnyások rémálma, pedig rengeteg módon lehet elkészíteni, és a legunalmasabb ételeket is feldobhatjuk vele. A Zilában a hízott kacsamájszeleteket ajánljuk figyelmedbe, amit almás burgonyapürével, lyoni hagymával szolgálunk fel.

A legegyszerűbb és leggyakoribb, D-vitaminban gazdag alapanyag azonban mégiscsak a tojás, amit ráadásul megszámlálhatatlanul sok módon fogyasztunk. Mi a Zilában péáldául tojásos galuskával kínáljuk a borjúpaprikást, a hagymás rostélyos mellé tükörtojást szervírozunk, de reggeli kínálatunknak is elengedhetetlen eleme a tojás, így például bármely vendégünk indíthatja a napját egy D-vitaminban bővelkedő, személyre szabott rántottával!

Borjúpaprikás tojásos galuskával

Borjúpaprikás tojásos galuskával

Scroll To Top