Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Így spórolj a hűtéssel

A konyhád költségei nem csupán a bolti számlákban mutatkozik meg, számos olyan rejtett költség van, amik észrevétlenül apasztják a pénztárcád tartalmát. Ilyen például a főzés során felhasznált gáz vagy villany, a vízszámla vagy épp a hűtőd által fogyasztott áram mennyisége is.

Utóbbi csökkentése nem lehetetlen feladat, ha előrelátóan és tudatosan használod a hűtődet. Íme, néhány apró praktika, melyekkel hosszú távon sok-sok forintot spórolhatsz meg!

1. Az első – és talán legnehezebb – dolog, amire figyelni kell, hogy csak akkor nyissuk ki a hűtő ajtaját, ha valamit valóban ki akarunk venni belőle, és akkor is csak annyi időre, amennyire muszáj. Ki ne szeretne a hűtő előtt ácsorogva nassolni valót keresni? Ám az ilyen felesleges nyitogatással csak meleg levegőt engedünk bele, amit a készüléknek aztán le kell hűtenie, rengeteg energiát felhasználva ezzel.

2. Ne hűtsük túl! Minden hűtőben találunk hőfokszabályozót, és bár első pillantásra jó ötletnek tűnhet minél hidegebbre állítani, valójában a legtöbb ételnek elegendő az 5 fokos hőmérséklet. Ha ennél hidegebbre állítjuk, valójában nem nyerünk semmit az élelmiszerek tartósságát illetően, ám a villanyszámlánk éves szinten több ezer forinttal is megemelkedhet!

3. Amikor főzés után rendbe tesszük a konyhát, szívesen elpakolnánk rögtön az elkészült ételeket is. Azonban a meleg ételekkel érdemes várni: ha azonnal a hűtőbe tesszük őket, akkor nem csupán azok lehűtésével adunk extra munkát a készüléknek, de a belső hőmérséklet megemelkedésével is.

4. Évente egyszer olvaszd le a fagyasztót! Tudjuk, hogy a te mélyhűtőd is tele van mindenféle finomsággal, ám a kialakult jégréteg minden egyes millimétere plusz energiafogyasztást jelent! Télen, mikor a kinti hőmérséklet fagypont alá csökken, ezt gyorsan és veszteség nélkül megteheted.

+1 Figyelj a hűtőszekrényed elhelyezésére! Minden hűtő a hátsó részén adja le a hőt, így nem szabad teljesen a falhoz szorítva elhelyezni. Ha a hűtőd nem tudja megfelelően leadni a hőt, az ismételten túlfogyasztást fog eredményezni!

Scroll To Top