Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Így ünneplik a halottak napját a világ különböző tájain

Hazánkban hagyományosan november 1-én, Mindenszentek napján emlékezünk meg azokról a szeretteinkről, akik már nincsenek köztünk. Eltávozott hozzátartozóink, barátaink emlékét csendes meghittségben, a sírjaik meglátogatásával és gyertyagyújtással elevenítjük fel. A világ számos országában azonban egészen más hangulatban telik a halottak ünnepe.

Japánban november helyett augusztusban ülik meg az elhunyt szeretteikről való megemlékezés ünnepét, az Obon fesztivált. A hagyományok szerint a hónap 15. napján megnyílnak az élők és holtak világa közötti kapuk, az eltávozott lelkek pedig bepillanthatnak az élők világába. Az ünnep alkalmából a magyar hagyományokhoz hasonlóan Japánban is ellátogatnak a családi sírokhoz, hogy megtisztítsák őket, emellett tradicionális táncokkal és lámpásgyújtással „üvözlik” a viágunkba látogató lelkeket.

A világ egyes országaiban vidám lakomázással, mulatozással ülik meg a halottak ünnepét. Ecuadorban például egy tradicionális édességet, úgynevezett Guagua De Pant készítenek ezen a napon. A mézeskalácsra hajazó, baba alakú süteményeket hagyományosan a szeretteik sírja mellett fogyasztják el, vagy az elhunytak sírjára helyezik el egyfajta áldozatként az ezen a napon az élők világába visszatérő szellemek számára.

A sírok mellett, az eltávozott szerettek „társaságában” való piknikezés Guatemalában is elterjedt szokás. Ebben az országban a közös étkezés és mulatozás mellett a halottak napi papírsárkány-eregetésnek is nagy hagyománya van, mivel úgy tartják, hogy az óriási, színes papírsárkányok segítségével kapcsolatba léphetnek elhunyt hozzátartozóikkal.

A madagaszkari Malagasy népcsoport a mulatozást még magasabb szintre emeli. A famadihana nevű ünnep keretében a hagyomány követői előhozzák az elhunyt hozzátartozók földi maradványait a kriptákból, hogy azokat új leplekbe burkolják. Az egész napos, táncos ünnepség során a kihantolt testeket is megtáncoltatják, hogy méltóképpen emlékezhessenek meg az eltávozottak életéről. Úgy tartják, hogy a vidámság és a szeretet a segítségére van a bolyongó lelkeknek abban, hogy megtalálják a túlvilág kapuját.

Jól ismert halottak napi hagyományokkal rendelkezik például Mexikó is. Úgy tartják, hogy a spanyolul Día de los Muertosnak nevezett ünnep során megnyílnak a mennyek kapui, és a halottak lelkei visszalátogatnak a családhoz, hogy velük együtt egyenek, igyanak és mulatozzanak. Az ünnep hagyományait a Disney Coco című rajzfilmjéből is megismerhettük.

Ebben az évben a Zila látványos és geratív tortáit is a Día de los Muertos hagyományos mintái és a rajzfilm látványvilága ihlette. A halloweeni édességek limitált mennyiségben megvásárolhatók kávéházunkban vagy a ZilaGO-n.

Scroll To Top