Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ismerd meg a világ legveszélyesebb sajtját!

A hírhedt casu martzu sajtot a világ egyik legveszélyesebb ételeként tartják számon, melyet az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is betiltottak. Blogcikkünkből megtudhatod, miért.

A casu martzu szó szerinti fordításban annyit tesz, „rohadt sajt”. A név önmagában sem túl bizalomgerjesztő, maga a termék azonban talán még kevésbé vonzó az átlagos fogyasztók számára, mint amit az elnevezése sejtet. Ugyanis míg a legtöbb sajt érleléséhez „csak” baktériumokat, penészgombát használnak, addig a casu martzu szerkezetének és aromájának kialakítása sajtlégy lárvákkal történik. Nem is akárhogyan.

A szardíniai sajtkülönlegesség a pecorino nevű juhsajtból készül, melyről az érlelés után eltávolítják a külső kérgének egy részét, majd meleg, nedves helyre teszik azt, és hagyják, hogy a nőstény sajtlegyek megtalálják, és belehelyezzék a tojásaikat. Egy sajtlégy akár 500 petét is képes egyszerre lerakni. Az ezekből kikelő, nagyjából 8 mm-es lárvák beleeszik magukat a sajtba, szivacsos szerkezetet adva neki. Az emésztésükből származó, átlátszó, édeskés ízű nedv (làgrima, azaz könnycsepp szárd nyelven) tovább bontja a sajtban található zsírokat, még lágyabbá téve ezzel annak állagát. Az érlelési folyamat végére egy guriga sajtban akár több ezer lárvát is megtalálhatunk.

Kép forrása: Shardan

A szardíniai hagyomány szerint veszélyes elfogyasztani azt a casu martzut, melyben már nem élnek a lárvák (kivétel ezalól, ha azok a hűtőszekrénybe helyezés miatt pusztulnak el), így a sajt a még élő kukacokkal együtt kerül felszolgálásra és elfogyasztásra. A casu martzut hagyományosan vékony szeletekre vágva, szardíniai lapos kenyérre fektetve tálalják és testes vörösborral kínálják. Mivel a lárvák akár 15 centiméter magasra is képesek felugrani, ha megzavarják őket, az ínyenc fogyasztók a kezükkel fedik le a szendvicset evés közben. Azok, akik nem szívesen fogyasztják el élve a kukacokat, egy papírzacskóba helyezik a sajtszeletet evés előtt, majd lezárják azt. Az oxigén után kapkodó lárvák így leugrálnak a sajtról – jellegzetes pattogó hangot adva. Ha a pattogás abbamaradt, a sajt fogyasztható.

A casu martzut a Guinness Rekordok Könyve a világ legveszélyesebb sajtjaként tartja számon. Egyes tudósok szerint ugyanis a férgek túlélhetik a gyomorsavat, és férgességet okozhatnak. Az Egyesült Államok és Európai Unió élelmiszer-biztonsági előírásai is betiltották casu martzu készítését és forgalmazását, és a szabálysértők súlyos pénzbírságra számíthatnak. A sajt ennek ellenére a mai napig elérhető a feketepiacokon, ahol egy guriga pecorino árának kétszeresét is elkérhetik érte. 2019-ben a sajt illegális előállítását évi 100 tonnára becsülték.

Scroll To Top