Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ítália ízei II.

Sorozatunk első részében megismerkedtünk az olasz kávék legalapvetőbb fajtáival, ideje, hogy folytassuk a sort.

Az espresso család legédesebbike, a mocha a közepébe csurgatott forró kakaó vagy isteni csokoládészirupnkak köszönhetően lesz az édesszájúak kedvence, egy kis forró tejjel és tejszínhabkoronával rendkívül csábító kombináció. Ezzel indul a habos, tejes csodák széles tárháza, melyek közül világszerte a legnépszerűbb egyértelműen a cappuccino: ennek a finomságnak is egy isteni krémes espresso az alapja, a tetejére pedig habosított tej és tejhab kerül. Hazánkban – a Zila Kávéházban is igen népszerű – vélhetően ez az egyik legkedveltebb kávéfajta, mely nem is csoda, tekintve, hogy isteni íze mellett a közepes erősségű kávék közé sorolható.

Bizonyára mindenkinek ismerős a machiatto neve is – azt azonban talán kevesen tudják, hogy több fajta is van belőle. Bizony: ha egyszerű machiattót kérünk, akkor egy zamatos espresso kerül a csészénkbe egy foltnyi tejszínhabbal a tetején. Ha eddig össze is kevertük a rendelésnél, ezután biztosan nem fogjuk – a macchiato ugyanis foltost jelent olaszul, utalván a falatnyi tejszínhab-koronára. A latte machiatto kétségkívül a hölgyek egyik nagy kedvence a cappuccino mellett. Ez is egy espresso, a kávé frissítő aromáját azonban 2,5 dl meleg habosított tej fedi el az első kortyoknál, míg a tetején a kemény tejhab kényeztet kóstoláskor.

Nem sokban tér el tőle rokona a café latte. Mikor ezt a finomságot készítjük, a poharunkat 1/3-ig töltjük espressóval, a maradék 2/3 részt pedig gőzölt tejjel töltjük ki. A tetejét szintén tejhabbal zárjuk le, kóstolás előtt pedig ízlés szerint díszítjük a tetejét.

Scroll To Top