Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Italok a tányéron: Scotch

Az alkoholfogyasztásnak világszerte óriási kultúrája van, minden országnak megvan a saját nemzeti itala. Míg nekünk magyaroknak a pálinka és az unikum a legendás röviditalunk, addig Mexikóban a tequila, Skóciában pedig a scotch a nemzeti ital. Ám ez utóbbi nemcsak a pohárban, hanem a tányéron is megállja  a helyét.

De hogy mi is az a scotch? Ez a skót whisky, azaz a kizárólag Skóciában desztillált és legalább három év és egy napig tölgyfa hordóban érlelt whisky. Készülhet malátából vagy gabonából, de akár ennek a kettőnek a keverékéből, ám a végeredmény mindenképpen egy minimum 40 százalékos alkoholtartalmú ital kell, hogy legyen.

Jellegzetes íze miatt világszerte óriási népszerűségnek örvend ez az ital, ám az igazi ínyencek nem csupán isszák, de eszik is kedvenc nedűjüket. Főként húsételekhez használják fel, leginkább pác formájában. Kimondottan jól illik vadhúsokhoz: ha a hagyományos, már kipróbált pácba fél kiló húsonként egy deciliter scotchot öntünk, és sütés előtt legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük, az eredmény egy igazán karakteres ízvilágú omlós sült lesz!

Ahogy nálunk a vörösbor nélkülözhetetlen egy igazi marhapörkölt elkészítésekor, úgy Skóciában a whisky ilyen, bár erős íze miatt érdemes csínján bánni vele, ha esetleg kipróbálnánk a skót verziót.

A scotch az édességek világát sem kerüli el! Akár egy egyszerű pudingot is megbolondíthatunk vele, de egy klasszikus tortabevonatot is különlegessé tehetünk, ha a felolvasztott csokoládéba a habtejszín mellé egy kevés whisky is kerül. Persze lehetőség szerint, ne a gyerekeknek szánt születésnapi tortára kerüljön a máz!

Leggyakrabban azonban az egyik legismertebb skót nemzeti eledel, a haggis kísérőjeként bukkanhatunk rá a tányérunkon. A haggis darált belsőségek, fűszerek és zabliszt keverékével töltött birkagyomor, amit rendszerint répából és burgonyából készült pürével, úgynevezett clapshottal tálalnak, de ünnepekkor mindig jár mellé valamilyen különleges mártás, és itt jön képbe a scotch, mivel a legkedveltebb mártások egyike a tejszínes-whiskyszósz.

Ezt a szószt bárki könnyedén elkészítheti otthon: mindössze húsalaplét (2 dl), sűrű tejszínt (2 dl), jó minőségű skót whiskyt, például The Famous Grouset (1 dl) kell összeforralni, és ízlés szerint sóval, borssal ízesíteni.

Scroll To Top