Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Itt a befőzés ideje – lekvárfőzési és befőzési kisokos

Az otthoni lekvár az igazi. Hogy miért? Egészségesebb, mindig tudod, mi van benne, olcsóbb és nem utolsó sorban finomabb is, mint bolti társa. Azonban mint mindennek, a befőzésnek is vannak aranyszabályai. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

 1. A legfontosabb, hogy mindig érett és egészséges gyümölcsöket használj! A kicsit sérült vagy hibás gyümölcs elrohasztja a többit. Lekvárfőzéshez, szörpkészítéshez mindig inkább a teljesen érett darabokat használjuk, míg befőtthöz a kevésbé érett, vagy éppen csak megérett a megfelelő, mert a túlérett példányok túlságosan megpuhulnak.
 2. A friss gyümölcsöt lehetőleg azonnal, de legkésőbb másnap érdemes befőzni, mert szedés után a gyümölcsben erjedési folyamatok indulnak be.
 3. Mindent fertőtleníts előre (kifőzéssel a legcélszerűbb), mert a nem megfelelően elmosott edények idő előtti romlást okozhatnak! Az sem hátrány, ha külön erre a célra tartott lekvárfőző- vagy befőző lábasunk van. Ne feledkezz meg a tetőkről sem a fertőtenítés során! Utána a cukor, só, ecet, a főzés és a dunsztolás elvégzi a csírátlanítást, ami a tartósításhoz elengedhetetlenül szükséges. Főzéshez széles szájú edényt használj, mert ebből a víz gyorsabban elpárolog. Legyen elég magas az edény fala, hogy a lekvár ne fusson ki, a feneke pedig legyen vastag, mert abban nem ragad le olyan könnyen az anyag.
 4. Az elkészült lekvárt célszerű vagy a még forró, steril üvegekbe adagolni vagy csak kis adagokban beletenni, így elkerülve a hőkülönbségből adódó üvegtörést.
 5. Az üvegek megtöltésekor mindig figyelj arra, hogy ne maradjanak légbuborékok a belsejében, mert könnyebben romlik majd. Ha látsz benne légbuborékokat, akkor azt enyhe rázogatással, vagy teljesen tiszta konyhai eszközzel szüntesd meg.
 6. A cukor nem csak édesít, hanem tartósít is! Klasszikus étkezési cukor helyett kifejezetten befőzési célra készült cukrot használj, mert így rövidebb ideig tart a forralás és több értékes anyag marad a lekvárban. A befőtt, lekvár tartósítására megfelelő lehet az üvegbe, a tetejükre öntött kevéske (akár csak 1 kiskanálnyi) rum is.
 7. A kész befőttet, lekvárt, szörpöt vagy savanyúságot célszerű 10 percre a feje tetejére állítani, mielőtt dunsztolással tartósítjuk, ez is a csírátlanítást szolgálja. A megfelelő dunsztolás minimum 1-3 napig tart, addig légy türelmes.
 8. Az üvegeket kívülről is tisztítsd meg, mert a penész és egyéb baktériumok melegágya lehet a ráragadt kosz vagy lekvár.
 9. Ne felejtsd el az üvegeket felcímkézni, ellátni névvel és a befőzés időpontjával. Hálás leszel érte később.

 

Extra tippként érési naptár

 • május: eper, cseresznye, zöldborsó
 • június: eper, cseresznye, meggy, málna, egres, zöldborsó
 • július: meggy, málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, paprika, zöldborsó, zöldbab, uborka, paradicsom
 • augusztus: málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, alma, ringló, körte, szilva, szőlő,uborka,paradicsom
 • szeptember: nektarin, őszibarack, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, uborka, paradicsom
 • október: alma, körte, szilva, füge, szőlő, bodza, birs, uborka, paprika, padlizsán
 • november: alma, birs

 

Scroll To Top