Itt a piteszezon!

Számtalanféle ízletes finomság készülhet az őszi gyümölcsökből és zöldségekből. Az egyik legnagyobb kedvencünk a pite. A sütemény legnagyobb előnye, hogy szinte a végtelenségig variálható, a lágy, szaftos töltelék pedig minden esetben tökéletesen kiegészíti az omlós vagy éppen ropogós tésztát.

Bár szezonális pitéket bármely évszakban készíthetünk, az őszi változatok kiemelten nagy népszerűségnek örvendenek. A nagyszüleinknél elköltött ebédeket idéző íz és az őszies fűszerezés a testet és a lelket egyaránt átmelegítik, és örömöt csempésznek az egyre szürkébbé váló hétköznapokba.

Az időszak legnagyobb kedvencei az almás és a tökös pite. Az előbbit jó eséllyel senkinek sem kell bemutatni, és bizonyára sokan elmondhatjuk magunkról, hogy őrzünk otthon egy felmenőktől örökölt, generációk óta tökéletesített almás pite receptet, hiszen már nagyanyáink, dédanyáink korában is kedvelt édességnek számított.

A sütőtökös pite almás társával ellentétben nem tartozik ugyan hazánk hagyományos fogásai közé, az angolszász konyha közkedveltté válásával azonban Magyarországon is elterjedt és keresett édességgé vált. Népszerűségét a fahéjból, gyömbérből, szegfűszegből, szegfűborsból és szerecsendióból álló fűszerkeveréknek, azaz a pumpkin spice-nak köszönheti, melynek íze nélkül sokan el sem tudják képzelni az őszi hónapokat.

A piték természetesen nem csak édes változatban készülhetnek. A kellemesen omlós tésztakéregbe húsos, gombás, zöldséges ragu is kerülhet, vagy akár a francia quiche-hez hasonló finomságokat is készíthetünk pitetésztával, a tojásos töltelékbe pedig a szezonális zöldségektől kezdve különböző sajtokon és húsféléken át a változat fűszerekig bármi belekerülhet. A variációs lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.

Válogass az évszak szezonális növényei, ízei közül, és örvendeztesd meg a családodat te is egy isteni édes vagy sós pitével!