Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ízletes zöldségek a balkonról

Az elmúlt két hétben megismertettünk veletek néhány olyan fűszernövényt blogunkban, amelyek szinte minden konyhában megtalálhatóak szárított formában, vagy épp annyira könnyen nevelhetőek, hogy mindenképp érdemes elgondolkodni az ültetésükön. Most néhány olyan zöldséget mutatunk be nektek, amelyek a fűszerekhez hasonlóan szintén nevelhetőek akár balkonládákban is.

Nincs is annál kellemesebb érzés, mint mikor végre beleharaphatunk azokba a zöldségekbe, amelyeket heteken át szeretettel nevelgettünk, napról napra figyeltük a fejlődésüket. Sokan azt gondolhatnák, hogy ezt az élményt csak azok tapasztalhatják meg, akiknek van lehetőségük saját zöldségeskert kialakítására, pedig kis odafigyeléssel néhány zöldséget akár balkonládában is megtermelhetünk.

Paradicsom

A koktélparadicsom talán az egyik legkönnyebben megtermelhető zöldségféle. Palántáját könnyedén beszerezhetjük akár piacokon, kertészetekben is. Átültetésére sem kell különösebb gondot fordítani, mivel nagyon jól viseli az ilyen műveleteket, mindössze arra érdemes odafigyelni, hogy legalább 10-12 literes cserépbe kerüljön a növény, ha pedig balkonládába ültetjük a palántákat, legalább 30-35 centi távolságot hagyjunk két növény között, hogy elég helyük legyen terebélyesedni.

Mivel a napfényt kifejezetten kedveli, nem szükséges óvni a napsugaraktól. Mivel szívesen nő magasra, érdemes karózni, hogy megbírja a saját és a termései súlyát. Ugyan kedveli a napfényt, földje hamar kiszárad, így ajánlott naponta kétszer, reggel és este is locsolni, hetente tápoldattal vagy trágyával pótolni a talaj tápanyag tartalmát.

Erkélyen való nevelésre érdemes bokor-, koktél-, vagy balkonparadicsomot választani, mivel ezen fajták esetén számíthatunk jó termésre.

Paprika

Balkonládában, cserépben történő nevelésre leginkább kicsi vagy közepes paprikafajták választása ajánlott. A pirosló paprika vagy chili termése ráadásul nem csupán ízletes, de dekoratív is.

Leginkább a napfényes helyeket és a puha, jól öntözött talajt kedveli, termesztéséhez nagy, legalább 30 cm mély cserép ajánlott. A paradicsomhoz hasonlóan akár paprikából is vásárolhatunk előnevelt palántákat, melyeket legalább 15-20 centire érdemes ültetni egymástól.

A gondosan ápolt paprikatövek akár egész nyáron szép és ízletes terméssel hálálják meg a törődést.

Retek

A retket akár már kora tavasszal elültethetjük, mivel csírázása már 2 °C-n megindul, de a növekedéséhez ideális hőmérséklet 20 °C körül van. A napfényt kedveli.

Vízigénye az egyes fejlődési szakaszokban másképp alakul: a csírázási és gumóképzési időszakban szinte folyamatos vízutánpótlásra van szüksége, a két fejlődési szakasz között kevesebben is megelégszik.

A retek ideális választás balkonra, mivel kisebb hellyel is megelégszik, ha folyamatos öntözésére gondot fordítunk, gyorsan fejlődik, kellemes, zsenge ízét pedig szinte mindenki kedveli. Nagyszerű kiegészítője szendvicseknek, salátáknak.

Sárgarépa

Akárcsak a paprika esetén, a balkonládában, cserépben nevelt sárgarépa fajtájának kiválasztásakor is érdemes a bébi és mini változatokon gondolkodni elsősorban. Nem csupán azért kedvező ezeket a fajtákat ültetni, mert könnyebben elférnek, de ízük is édesebb, zsengébb a hagyományos sárgarépánál.

Leginkább a laza, tápanyaggal dúsított talajt kedveli, minél mélyebb cserép használata javasolt. Vetés előtt a magokat érdemes egy estére beáztatni. A csíranövények már néhány nappal a vetés után megjelennek, a répatest ezután kezd kifejlődni. Ezután elég hetente bőségesen meglocsolni, rendszeresen gyomlálni, és engedni, hogy lassan kifejlődjön a finom, édes répatest.

A tudat, hogy mi magunk termeltük meg a zöldséget, amelyből ételünket készítjük, olyan felbecsülhetetlen értékkel egészíti ki a fogást, amely miatt mindenképpen érdemes elgondolkodni a balkonon való zöldségnevelésen.

Scroll To Top