Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Jaj, de jó a habos sütemény

A sütemények szeretete az egész életünket meghatározza, így nem csoda hogy sok zenészt, énekest is megihlettek a különböző énekesek. Összeszedtük a kedvenc dalainkat, amiket igazán csak az édesszájúak érthetnek meg.

1911-ben született Kiss Manyi, aki kolozsvári tanulmányai után az egyik legnépszerűbb magyar színésznővé vált. Az igazi sikert azt hozta meg neki, amikor a Fiatalság bolondság című kabaréban Latabár Kálmánnal elénekelték a Jaj, de jó a habos sütemény című dalt. A dalnak akkora sikere lett, hogy még ma is mindenki ismeri, s számos feldolgozása is elkészült.

„Jaj de jó a habos sütemény, mogyoró van az ő tetején, ilyet én nem kapok, s ha ezért zokogok, tudom, sajnálnak az angyalok”

A hetvenes évektől kezdve egy egész ország égett lázban Korda Györgyért és Balázs Kláriért. A párosnak megannyi slágert köszönhetünk, például a Találd ki gyorsan a gondolatom című örökzöldet, melyben ugyan belátják, hogy jó dolog a sütemény, de azért egymás szerelme még jobb lenne.

„Forró a kávé, az asztalon áll, Tálcán a sós sütemény, Ott az ital, na és ott a pohár, Mindenre gondolok én. Remek a kávé, a sós sütemény, Igazi főnyeremény. Valahogy mégis mást kívánok én.”

Emlékeztek még az Angyalbőrben című sorozatra? A kultikus széria dalait a Moho Sapiens nevű együttes készítette, a Zabálás című dalban pedig épp azt mutatják be, milyen nehéz is rendesen enni a katonaságban.

„Nézem a tányért: micsoda törpe-méretek. Mindig pont én fogom ki a sütemény-széleket! Jó lenne észlelni valami pozitív változást. De minden elveszett, mert simlis a főszakács!”

Persze a sütemény remek lehetőség arra, hogy egy kis bujtatott erotikát vigyenek a szövegírók a dalaikba. A Hungária Álom luxus kivitelben című slágerében épp ezt teszik: mi mást is jelenthetne itt a sütemény, mint az áhított hölgyet.

„Felhőkön táncolsz, szivárvánnyal játszol, Nekem is, velem is csináld. Sütemény, sütemény, kerek édes tünemény, Egy falatot akarok harapni belőled én.”

Fényes Kató a negyvenes évek ünnepelt énekesnői közé tartozott. Sikerének receptje egyszerű volt: nagy, külföldi sikerdalokat magyarosított G. Dénes György segítségével. Az A Gal in Calico című 1946-os, szöveg nélküli szerzeményhez igazi süteményszerető szöveget írtak.

„Van egy kislány, Anikó, rózsás tünemény, csak ő tudja, mi a jó: a cukrász sütemény. A fiúktól és a csóktól, juj, nagyon fél, ha lát egyet, uccu neki, fut, mint a szél.”

A hazai blues egyik legjelesebb képviselője Hobo, aki Torta című dalával előbb Kiss Manyi előtt tiszteleg, majd tényleg a tortáról énekel… persze egy „kevéske” áthallásal.

„Az apám cukrász volt, igen, és ő mondta; Az élet szép lesz, a világ egy torta. Egy kopasz bácsi ígérte, az ország egy szelet. És majd tortát eszik minden magyar gyerek.”

Scroll To Top