Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Kávék a világ minden tájáról II.

Újra Föld körüli utazásra indulunk, hogy felfedezzük a világ különleges kávékincseit. Ezúttal távolabbra kalandozunk – többek közt indonéz, ír, portugál és amerikai ízekkel ismerkedünk össze.

Az első különlegesség a hangzatos elnevezésű Kopi Luwak – a közönséges pálmasodró ürülékéből válogatott kávébab-szemekből készült indonéz kávécsoda. A civet coffee-nak is nevezett ital a világ egyik legritkább és legdrágább finomsága, mely babjának kilónkénti ára 130 000 forint körül mozog. Az ár nem íze miatt ilyen magas – a különleges készítési eljárás az, ami ilyen borsossá teszi ezt a ritka csemegét.

Az ír kávét sokaknak már nem kell bemutatni. Ezt a kávéfajtát sokan inkább este, vacsora után fogyasztják koffeinmentes kávéval annak whiskytartalma miatt. Csupán négy összetevőt tartalmaz: kávét, barnacukrot, ír whiskeyt és tejszínt, azonban elkészítése már próbára teszi a baristákat, hisz akkor a legtökéletesebb, ha az alkotóelemek szép lassan keverednek össze.

Mexikó is saját kávéval várja a felfrissülésre vágyókat: a café de olla (fazekas kávé) elnevezését elkészítési módjáról kapta. Egy égetettagyag-edénybe forró vizet töltünk, vagy forralás után megvárjuk, míg a forrás abbamarad és piloncillót (cukornádból készült barnacukrot) oldunk fel benne. Ezután adjuk hozzá a nem túl finomra őrölt kávét és egy fahéjrudat, majd pár perc után, amíg összekeverednek az ízek, leszűrjük az italt. Ha igazi ínyencek vagyunk, ízesíthetjük szegfűszeggel és narancs reszelt héjával is, vagy akár ánizzsal, ha a kellemesebb, aromásabb ízeket részesítjük előnyben.

A portugálok is tudnak kávéfronton egy s mást. A Bica egy erősebb, feketébb kávé, melyet kicsi csészéből fogyasztanak – nagyjából egy erős espresso megfelelője lehetne. Ha pedig inkább a tejeskávék hívei vagyunk, érdemes Galãót, Garotot vagy Pingót rendelnünk – míg az első kettő a sok tej, kevés kávé kombinációja, addig a Pingo egy isteni Bica tejjel megbolondított változatát kínálja számunkra.

Bármerre járunk hát a világban, nem kell megijednünk, ha esetleg a szokásos presszókávé helyett különleges neveket látunk az itallapon – annál inkább megéri megnyitni blogunkat és kikeresni, melyik helyi különlegességet érdemes kipróbálnunk.

Scroll To Top