Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Kedvenc októberi ízeink

Elérkezett az október. Ebben a hónapban már nem a nyár felé kacsintgatunk vissza, hanem átadjuk magunkat a hamisítatlan, őszies ízek élvezetének. Az októberi ételek sokszínűsége és ízvilága számos kulináris élvezetet kínál nekünk.

Ha az októberre gondolunk, szinte azonnal a sütőtökre asszociálunk. Ez az őszi zöldség sokféleképpen felhasználható, legyen szó akár sütőtökkrémlevesről, sütőtökös pitéről vagy sütőtökös rizottóról. Látványos színe és gazdag íze remek alapanyaggá teszi a kreatív konyhai tevékenykedők számára.

Az alma, az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse októberben válik a legízletesebbé. A piacon járva számos almafajta közül válogathatunk, és ha nem magában fogyasztjuk a harsanú húsú gyümölcsöt, készíthetünk belőle almalevest, almás pitét, különböző gyümölcsös húsételeket, salátákat.

Az őszi erdőkben, mezőkön bőven találhatunk gombákat, amelyek remekül illenek az októberi ételekbe. Gombaleves, gombás tészta vagy gombás ragu kiváló választás lehet a hideg napokon. 

Bár az ízletes erdei gombák csábítóan kínálják magukat, rendkívül fontos, hogy megfelelő körültekintéssel, és ha lehetőségünk van erre, szakértő segítségével végezzük a gyűjtés. A magyar erdők, mezők gombáiból csak abban az esetben szüretelhetünk, ha azok nem állnak természetvédelmi oltalom alatt, illetve ha erdőtörvényben és a természet védelméről szóló törvényben foglaltakat.

Gombaszedéskor kiemelt figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ne károsítsuk a gomba élőhelyét, és ezáltal az élővilágban természetesen beállt egyensúlyt. A szakértők azt ajánlják, hogy vékony pengéjű késsel metsszük el a tönköt, vagy egy határozott mozdulattal csavarjuk ki őket a földből. A lényeg, hogy a lehető legkevésbé sérüljön meg a tevékenységünk során a talajban található gombafonalak hálózata, és a gomba élőhelye.A begyűjtött gombákat mindenképpen vizsgáltassuk meg szakellenőrökkel, mielőtt elfogyasztanánk őket!

Az októberi ételek jellegzetes ízei remekül tükrözik az évszak hangulatát. Az ilyenkor elérhető friss alapanyagokból készített ételek a hideg idő ellenére is átmelegítenek bennünket.

Scroll To Top