Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Költséghatékonyság a konyhában is

Az egyre nagyobb mértékű fogyasztás, a jövedelmek és a boltok kínálatának növekedése az elmúlt években, évtizedekben gyakran felelőtlen és pazarló háztartásvezetést erdeményezett, s ez alól nem jelent kivételt a családi étkezések összeállítása sem.

Bár az otthoni főzés elméletben mindig olcsóbb, mintha rendszeresen étterembe járnánk, vagy házhoz szállíttatnánk az ebédet, vacsorát, ha nem vagyunk körültekintőek, valójában még rosszabbul is járhat a pénztárcánk! Mire érdemes hát figyelni, ha nem szeretnénk cseberből vederbe esni pénzügyileg? Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot!

 

Ésszerű tervezés

Az első – és egyben legfontosabb – lépés, hogy tervezzünk előre! Hétről hétre szánjunk egy kis időt arra, hogy az elkövetkező napok menüjét megtervezzük: a reggelitől kezdve a vacsorán át egészen az esetleges nassolásokig.

Gyakori hiba ugyanis, hogy hirtelen felindulásból vásárolunk be, nem a megfelelő mennyiségű vagy kiszerelésű alapanyagot vesszük meg, így a főzés után a maradék végül a szemetesben landol.

Ha azonban gondosan összeállítjuk a menüt, és ennek megfelelően végezzük el a nagybevásárlást, ezt a problémát könnyedén kiküszöbölhetjük, hiszen tudni fogjuk, mi mennyi idő alatt fogy majd el, ha tartjuk magunkat az ütemtervhez.

 

A kevesebb néha több

Legalábbis árban. A kis kiszerelések ugyanis rendszerint arányaiban többe kerülnek, mint nagyobb, családi verzióik. Az első lépés, tehát az előre tervezés figyelembe vételével érdemes nagy kiszereléseket választani, de a tartós élelmiszereknél mindenképp ezt az utat kell választani, ha hosszú távon nem szeretnénk feleslegesen költekezni.

A tartós, alapvető élelmiszerek – mint például a liszt, olaj, száraztészta, konzervek, stb. – egyébként is mindig jól jöhetnek. Egy váratlan vendég, vagy egy elrontott recept után így nem kell minden apróságért leszaladni a sarki közértbe.

 

Legyünk szemfülesek!

Bár egyszerűbbnek tűnik mindig mindent egy helyen megvenni, ha időnk és energiánk engedi, kifizetődő figyelni a különböző üzletek akcióit. Lehet ugyan, hogy több utánajárást igényel egy átlagos nagybevásárlásnál, de sok plusz maradhat a zsebünkben, ha ennek megfelelően, és tematizálva vásárolunk… természetesen továbbra is szem előtt tartva az első két lépést.

 

Figyeljünk a rejtett költségekre!

Mindent megvettünk, ráadásul tervezetten, lista alapján, az akciókat is figyelembe véve, a hó végén valahogy mégsem jönnek ki úgy a számok, ahogy elképzeltük? Nos, ennek egyik oka lehet, hogy figyelmen kívül hagytuk a főzés járulékos költségeit, amik csak a közüzemi számlákban mutatkoznak meg.

Érdemes figyelni az apró részletekre: a fedő alatt gyorsabban fő meg az étel, magasabb hőfokon hamarabb forr a víz, a nem megfelelő (túl nagy) edény kiválasztása felesleges energiafogyasztást generál. DE vannak egyéb apró trükkök is: teához, kis adag tészta főzéséhez a vízforraló sokkal energiatakarékosabb, és nem mellesleg gyorsabb megoldást jelent a tűzhelynél.

Scroll To Top