Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Konyhai trükkök – A citrom ezer arca

Ételekhez és italokhoz rengeteg módon szoktuk a citromot felhasználni, azt azonban kevesen tudják, hogy a fogyasztásán kívül még rengeteg módon felhasználhatjuk ezt a csodás gyümölcsöt. Segítségével a takarítás is egyszerűbbé válhat, de sok más terhet is levehet a vállunkról, ha okosan használjuk.

Vízkőoldás

Idővel minden konyhai kisgép, melynek használata során vizet használunk, vízköves lesz, melytől nem egyszerű megszabadulni. Bár a boltokban meglehetősen jó szereket kaphatunk, sokkal egyszerűbb, ha rendszeresen (használattól függően 2-5 havonta) a citromot hívjuk segítségül. A vízforralót vagy kávéfőzőt könnyedén megtisztíthatjuk, ha egy fél citrom levével és vízzel átfőzzük! Mindössze arra kell figyelni, hogy a tisztítás után főzzük át még egyszer, de ezúttal csak sima vízzel, különben az első adag kávé savanyú lesz!

Zsíroldás

A mikrohullámú sütőt kipucolni nem könnyű feladat, hiszen a falára fröcskölődött ételmaradékok az újbóli melegítések során makacsul odaragadnak. De citrom itt is segít! Tegyünk egy tálkába 3 dl vizet és 4-5 citromkarikát, az egészet forraljuk fel, majd hagyjuk csukott ajtóval állni 10 percig. Ezt követően könnyedén lejönnek a szennyeződések egy egyszerű nedves rongy segítségével.

Súrolás

Elszíneződtek, oxidálódtak a sárgarézből készült edények? Aggodalomra semmi ok, mindössze egy citrom levében oldj fel egy kevés sót, majd egy puha rongyot márts bele. Ezzel az oldattal visszanyerhetik edényeit az eredeti külsejüket!

Elszíneződött bőr

Ki ne tapasztalta volna már meg, hogy a zöldségek pucolása és aprítása után a keze teljesen más színben “pompázik”? Ezt a szappanokkal elég nehéz megszüntetni, viszont a citromlével már szinte gyerekjáték. Egy gerezd citrommal alaposan dörzsöld be az elszíneződött felületeket, majd öblítsd le langyos vízzel!

A szépségért nem kell szenvedni

Szinte hihetetlen, hogy a citrom segítségével a szépségápolás is milyen egyszerűvé válik! Ha az arcodra citromkarikákat pakolsz, és tíz percig állni hagyod, gyorsan búcsút inthetsz a mitesszereknek. Lefekvés előtt a szádat citromlével bekenve puha és bársonyos ajkakat kapsz. A körmeidet is erősebbé teheted, ha citromlé és olívaolaj keverékével kened be időnként. Ha pedig igazán különös felhasználási módot keresel, még a hajadat is melírozhatod, világosíthatod vele!

Scroll To Top