Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Kürtös kalács vagy kürtőskalács? Döntsd el Te cikkünk alapján!

Sok történet kering a kürtőskalács származásáról a köztudatban, de egy biztos: Székelyföld a hazája. Aki pedig egyszer megérzi az illatát, az biztosan meg is akarja majd kóstolni.

Az egyik legenda szerint a honfoglalás-kori portyázó magyarok, ha lisztet és tojást zsákmányoltak, tésztát gyúrtak belőle és kürtjükre csavarva sütötték meg azt a tábortűznél. Emiatt sokan a kürtös kalács elnevezés mellé teszik le a voksukat.

Egy másik elmélet szerint a kürtőskalács neve a kályháról kapta a nevét, minthogy Székelyföldön a kályhacsövet kürtőcsőnek nevezik. Szabó T. Attila kolozsvári nyelvész ezt a következőkkel igyekszik bizonyítani: „…mikor a hengerről leveszik, az egész sütemény egy darabban egy körülbelül 25-30 cm hosszú kürtő, illetőleg cső alakú kalácsfélét képez. Minthogy ezt a kalács-kürtőt a családtagok és vendégek elé ilyen alakban teszik, s a fogyasztók a szalagszerűen szakadó tésztát ilyen jellegzetes alakjában látják, nyilvánvaló, hogy a névadási szemlélet csak a kalácstészta kürtő alakjából indulhatott ki.”

A legelterjedtebb nézet pedig az, hogy a tatárjárás idejéről származik ez a finomság, amikor is a tatárok elől menekülő székelyeknek elfogyott az élelmük, és egy leleményes székely asszony összekaparta a maradék lisztet és hamut, majd kalácsot sütött belőle. Orbán Balázs így ír erről 1868-as Székelyföld leírása című művének első kötetében:

„Ugyanis tatárok dulván a vidéket, Máréfalva népe védbarlangjaiba vonult, s midőn a tatárok a völgyen felmenének, a barlangban lévők reájok nyilazván, többeket, s azok közt vezérüket is elejtették. Dühbe jött erre a tatár had, s ostromolni kezdte a védhelyet; de az erős fekvésű védhelyhez nem férhetvén, ostromzárolták, hogy kiéheztetéssel szorítsák önmegadásra. Már elfogyott ostromoltak és ostromlóknak is minden eledele, midőn a barlangban lévők szalmából nagy kürtös kalácsot csinálván, kimutatták s le kiáltottak: Lám mi jól élünk, míg ti éheztek! Mit látva a tatárok, a falu feldulása után távoztak.”

Akármelyik elnevezés teszik is nekünk, a kürtőskalács ma is rendkívül népszerű édességnek számít, és alig vagyunk képesek ellenállni csábító illatának. Gyors életritmusunk mellé nem kell feltétlenül gyorséttermet választani, egy kiadós kürtőskalács elfogyasztására bőven van időnk.

Tudtad?

A világ leghosszabb kürtőskalácsát 2011-ben készítették Oroszfalván, mintegy 16,8 méteresre sikerült.

 

Scroll To Top