Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Létezik ideális főzőlap?

A technológiai fejlődés a konyhai folyamatokat is gyökeresen megváltoztatta. A legfontosabb elemnek számító főzőlap is több változatban érhető el, és a választás nem is olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik.

Villany vagy kerámia? A legmodernebb indukciós vagy a hagyományos gázos kivitelezés? Mindenki másra esküszik, és sokan nehezen hajlanak a változtatásra, pedig mindegyik verziónak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Összeszedtük ezeket, hogy megkönnyítsük a választást, ha új konyhafelszerelés beszerzése előtt álltok.

A hagyományos gáztűzhely

Valószínűleg mindenkinek van tapasztalata a gázzal üzemeltethető tűzhelyekkel, se ebbe a pozitív és negatív élmények egyaránt beletartoznak. Előbbiek közé tartozik, hogy azonnal tudjuk szabályozni a hőfokát, nem kell megvárni, míg a főzőlap felülete felveszi a kívánt hőmérsékletet, ráadásul bármilyen edénnyel főzhetünk rajtuk.

Ugyanakkor a takarítása igencsak nagy kihívásokat jelenthet, főleg az idő múlásával, hiszen a rózsákra és a tartókra lerakódott koszt nehéz elérni, s főleg nehéz eltávolítani. További hátránya még, hogy kevésbé biztonságos modernebb társainál: egy véletlenül elaludt láng gáz a biztonsági zárral nem rendelkező verzióknál gázszivárgáshoz vezethet, a nyílt láng pedig tűzeseteket is okozhat.

A mutatós kerámia

Ideális választás lehet a kerámialap, ha nincs bekötve a gáz, de akkor is, ha csak pusztán szeretnénk lemondani a használatáról. Ráadásul egy esztétikus, minden stílushoz illő felületet kapunk cserébe. Itt is nagy pozitívumnak számít, hogy akármilyen edényt rárakhatunk, ugyanakkor akad néhány hátulütője is, ha ezt választjuk.

Például az energiatakarékosság szempontjából. Hiszen a kerámialap működése során először egy izzó tekercs melegedik fel, ami felforrósítja a lapot, s csak eztán az edényt. Ez melegítéskor és a hő lekapcsolása után is lassú folyamatot eredményez. Bár látszólag könnyű tisztítani, a hosszan tartó lehűlési folyamat miatt ez nem teljesen igaz: meg kell várni, míg a felület teljesen kihűl, ez viszont a szennyeződések odakozmálását is eredményezi.

Az átmeneti villany

Valahol a gáztűzhely és a kerámia között foglal helyet a villanytűzhely mind előnyeit, mind hátrányait tekintve. A legnagyobb mellette szóló érv, hogy olcsónak számít, ami a beszerzését illeti, a másik pedig hogy hosszú élettartamú, ráadásul minden edénnyel kompatibilis.

A hátrányok listája viszont már hosszabb: nagyon sokat fogyaszt, a főzőlapok lassan melegednek fel és még lassabban hűlnek ki, nehezen szabályozható a hőfoka, a felülete pedig rendkívül nehezen takarítható. Napjaink felhozatalából egyértelműen ez a legrosszabb választás.

A modern indukciós

Ennek a megoldásnak valójában csak anyagi hátrányai vannak. Lényegesen többe kerülnek társaiknál, ráadásul jó eséllyel le kell cserélni a teljes edénykészletet is, hiszen csak mágnesezhető aljú edényekkel működnek. Ha viszont ezeken túl vagyunk, már rengeteg módon könnyíti meg az életünket!

Egyfelől roppant biztonságos, hiszen csak akkor melegszik a főzőlap, ha van rajta edény, amint levesszük, szinte azonnal szobahőmérsékletű lesz a felülete. Ebből kifolyólag pedig a tisztítása is hihetetlenül egyszerű, hiszen nem tud ráégni az étel, kosz.

Másfelől nagyon energiatakarékos, hiszen alig fogyaszt valamit. Még ha véletlenül bekapcsolva is hagyjuk, de nincs rajta edény, akkor a fogyasztás miatt sem kell, hogy fájjon a fejünk.

 

Bármelyik megoldást választod is, azt mindig tartsd szem előtt, hogy minden egyes verzió más és más főzési időt igényel! Épp ezért ha a megszokottól eltérő főzőlapot vásárolsz a konyhádba, az első hetekben kimondottan figyelj oda főzéskor, nehogy odakozmáljon vagy félkész maradjon valamelyik fogás!

Scroll To Top