Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Magyarország „születésnapi tortájának” története

Minden augusztusban izgatottan várjuk, hogy megkóstolhassuk az évben az ország tortájává választott desszertkülönlegességet. Ez idén sincs másképp. De honnan ered az Országtorta elkészítésének hagyománya? Blogcikkünkből megtudhatod.

 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre választotta meg először az ország tortáját. Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy ebben az évben a Zila cukrászainak kreálmányát, a Madártej tortát választotta a szakmai zsűri Magyarország tortájának.

A különleges édességet már akkor is meg lehetett kóstolni a kezdeményezésben részt vevő cukrászdákban. 2010 óta pedig az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek „Magyar Ízek Utcája” elnevezésű kísérőrendezvényén is találkozhatunk az ország tortájával.

A folyamat, amely során a győztes édességet kijelölik, három fordulóban zajlik. Először megadott jellemzők alapján anonim módon kóstolnak a zsűritagok, innen általában öt torta jut tovább az összesített pontszámok szerint. A második zsűrizési körben újra kóstolják a döntős tortákat és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoznak.

2012 óta minden évben megválasztják Magyarország Cukormentes Tortáját is. A pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezettel, az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együtt írja ki. Az induló versenyzőknek fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül kell elkészíteniük tortájukat. 

A torta akkor felel meg a versenykiírás követelményeinek, ha laboratóriumi vizsgálatok során bizonyságot nyer, hogy a megfelelő mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, élelmi rostot, zsírt, fehérjét, vizet és sót, valamint energiát. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az ország első cukormentes tortáját, az Almatorta egresselt a Zila cukrászai készíthették el.

 

2022-ben a Magyarország tortája címet Karikó Orsolya (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös) Huncut szilva herceg fantázianevű alkotása kapta, Magyarország cukormentes tortája pedig a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László „Nagyi kedvence” elnevezésű édessége lett.

Már csak néhány napot kell várni, hogy végre megkóstolhassuk őket.

 

Scroll To Top