Magyarország Tortái, melyek a Zila cukrászainak közreműködésével készültek el
Minden nyáron izgatottan várjuk, hogy vajon mely torták nyerik majd el az évben a Magyarország Tortája, illetve a Magyarország Cukormentes Tortája címet. Te is így vagy vele? Ha a kezdetektől fogva figyelemmel követed a címért zajló versenyt, akkor talán azt is tudod, hogy a Zila László tortakölteményeit több alkalommal is méltónak találták a cím viselésére. Blogcikkünkből most megismerheted ezeket a díjnyertes tortákat.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre választotta meg először az ország tortáját. Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy ebben az évben a Zila cukrászainak kreálmányát, a Madártej tortát választotta a szakmai zsűri Magyarország tortájának.
A különleges édességet már akkor is meg lehetett kóstolni a kezdeményezésben részt vevő cukrászdákban. 2010 óta pedig az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek „Magyar Ízek Utcája” elnevezésű kísérőrendezvényén is találkozhatunk az ország tortájával.
Zila László különleges tortakölteményei az elkövetkező 2 évben is győzelmet arattak. 2008-ban a Szatmári szilvatorta viselhette ezt a címet, melynek alapja aszalt szilvával és rummal készített három piskóta lap közé töltött csokoládé és marcipán alapkrémes réteg, amelyet tejszínhabbal, aszalt szilvával, vágott pörkölt mandulával és zöld marcipán levelecskékkel díszítettek. 2009-ben a Pándi meggytortát választották győztesnek. A Pándy meggy nemcsak a töltelékbe, hamek a tésztába is belekerült, amely egy tojás, cukor, friss meggy és citrom reszelt héjával készült piskóta volt. A tortát három piskótaréteg között mascarponéval és a fehér csokoládéval készült alapkrémmel és a meggyet, a cherry brandyt és a fahéjat is tartalmazó meggykrémmel töltötték meg, majd piros meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítették.
2012 óta minden évben megválasztják Magyarország Cukormentes Tortáját is. A pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezettel, az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együtt írja ki. Az induló versenyzőknek fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül kell elkészíteniük tortájukat.
A torta akkor felel meg a versenykiírás követelményeinek, ha laboratóriumi vizsgálatok során bizonyságot nyer, hogy a megfelelő mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, élelmi rostot, zsírt, fehérjét, vizet és sót, valamint energiát. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az ország első cukormentes tortáját, az Almatorta egresselt a Zila cukrászai készíthették el.
Az idei győzteseket, a Mákvirág, valamint a Zöld Málna fantázianévre keresztelt tortákat augusztus 19-től a Zilában is megkóstolhatják majd az érdeklődők.