Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Menta: hűsítő hatású fűszernövény a meleg ellen

A nyári kánikulában sokszor nem vágyunk többfogásos lakomákra, inkább olyasmit szeretnénk fogyasztani, ami kicsit lehűt bennünket. Az ilyen alkalmakkor egy hűsítő mentával fűszerezett fogás vagy ital különösen jól tud esni.

A menta az ajakosvirágúak rendjébe és az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség. A növény egész Eurázsiában őshonos (beleértve Izlandot, Japánt, valamint számos földközi és arktiszi szigetet), hazánkban rengeteg kertben, sőt még balkonládákban is termesztik. Elsősorban a mély termőrétegű, jó vízgazdálkodású talajt kedveli, de akár homokos talajon is megél. Kedveli a napsütést és szereti a gyakori öntözést, de igen szívós, jól tűri a meleget és a szárazságot is. Frissítő, hűsítő hatását a leveleiben található illóolajnak a mentolnak köszönheti.

A menta gyógyhatásai régóta ismertek. Teája élénkítő, serkentő hatású, illóolajai pozitív hatással vannak az emésztésre, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és antimikrobiális hatásúak. A növény emellett az epehólyag és az epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére is alkalmazható. Illóolaja külsőleg is alkalmazható meghűléses betegségek, köhögés kezelésére.

A gyógyászat mellett természetesen a gasztronómiában is használhatjuk. Az illatos, zöld levelek a meleg, nyári napokon kiváló ízesítő lehetnek üdítőknek, limonádéknek, koktéloknak, melyeknek nem csupán kellemes ízt adnak az italoknak, hanem a mentol hűsítő hatásának köszönhetően még kívánatosabbá teszik őket a kánikulában.

Mentával természetesen nem csak italokat ízesíthetünk. A karakteres aromájú fűszernövény remekül használható hideg gyümölcslevesek, gyümölcssaláták ízesítésére, joghurtos öntetek megbolondítására is. A közel-keleti konyhákban előszeretettel használják húsok pácolásához, fűszerezéséhez is.

Emellett bátran kísérletezhetünk vele fagylaltkészítés, lekvárok, szörpök befőzése során, belekeverhetjük a reggeli smoothie-nkba, hogy egy igazán energetizáló, friss, hűs lökettel kezdjük a napot.

Mivel a menta viszonylag igénytelen növény, bátran nevelgethetjük fűszeres kertünkben, balkonládáinkban, vagy akár cserépben a konyhaablakban. A hűs ízű mentalevelek frissen a legfinomabbak, de a mélyhűtőben hónapokig eltárolhatjuk, hogy minél tovább élvezhessük a frissességüket.

Scroll To Top