Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Mi legyen mindig a konyhában? – Kamra

Egy új konyha kialakításakor, költözés után nagy fejtörést okozhat, hogy mi mindent kell beszerezni a konyhába, hogy újdonsült otthonunkban bármikor gond nélkül nekiláthassunk a sütésnek főzésnek.

De a már megszokott lakásban is gyakran előfordul, hogy a főzés megkezdése után kapunk észbe: valami fontos alapanyag mégsincs a kamrában vagy a hűtőben. Ilyenkor vagy egy gyors bevásárlásra vagy a szomszédok segítségére vagyunk utalva, pedig ha rendszeresen leltározunk egyet, elkerülhetjük ezt a gondot! De mi mindennek kell a listán szerepelne, hogy ne legyen ilyen gondunk? Összeszedtük azokat az alapvető élelmiszereket, melyek jobb, ha minden kamrában megtalálhatóak állandó jelleggel.

A kamra

Akár főzésről, akár sütésről van szó, liszt nélkül hamar megáll az élet. Főzelékekhez, panírhoz, sűrítéshez és süteményekhez általában a finomlisztet használjuk, de ezen felül nem árt, ha mindig tartunk a polcon egy kevés réteslisztet és búzadarát is. Ha nem szeretnéd, hogy a dara idő előtt tönkremenjen, vásárlás után tedd két napra a fagyasztóba, így elpusztíthatod az esetleges petéket (amik sajnos előfordulnak).

Murphy törvénye alapján a só és a cukor mindig akkor fogy el, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Szerencsére ezek az alapanyagok sokáig elállnak, így nem baj, ha nagyobb tételben vásároljuk meg őket.

Köretként és főételként is használhatók a rizs- és tésztafélék, ezért igazán praktikus, ha mindkettőből tartunk otthon több félét is. Száraztésztákból 1-1 csomag spagetti, penne és orsótésztát, rizsből pedig az A és B minőségű rizsen felül egy csomag jázminrizs is legyen a kamrában.

Bármennyire is próbáljuk kiszorítani az étrendünkből, egy kevés zsiradékra szinte mindig szükség van. Épp ezért a napraforgó- és az olívaolaj nélkülözhetetlen eleme a konyhai tárházunknak. Ínyencek szőlőmagolajjal, kókuszzsírral is kiegészíthetik a listát.

A konzervek nagyban megkönnyítik a mindennapjainkat, főleg a téli időszakban, amikor nehezebb a friss alapanyagokat beszerezni. Persze tudjuk, hogy a friss mindig jobb, de egy-egy konzerv életmentő lehet. A leggyakrabban használt zöldségekből (borsó, kukorica, bab) mindig tartsunk otthon legalább 1-2 darabot, a hámozott paradicsomból vagy paradicsompüréből akár többet is, de szintén jól jöhet néha a májkrém és az olajos hal.

És persze az édesebb felhozatalról sem szabad megfeledkezni: a méz, a különböző befőttek, lekvárok és szörpök mind-mind sokáig elállnak a kamrában, így a nyári befőzések után érdemes minél jobban feltölteni velük a kamrát.

A sütéshez pedig elengedhetetlen, hogy mindig legyen otthon élesztő (instant), sütőpor, vaníliás cukor, hiszen szinte minden egyes süteményhez szükség van legalább az egyikre. Ezeket szerencsére 5 vagy 10 darabos csomagolásban is lehet vásárolni, így jó előre gondoskodhatunk róluk.

Scroll To Top