Nagyanyáink titkos praktikája a megfázás tüneteinek kezelésére
A hirtelen időjárás-változás sokunk immunrendszerét megterhelte, és az őszi hűvösökkel együtt a megfázások időszaka is elérkezett. Egy kis torokfájás miatt azonban nem érdemes rögtön a gyógyszertárba rohanni, ugyanis a kellemetlen tüneteket otthon is könnyedén kezelhetjük.
A hagymatea, mint ital elsőre nem hangzik túl bizalomgerjesztően. Pedig a hagyma igazi csodaszer, ha a megfázás kezeléséről és a makacs torokfájás enyhítéséről van szó. A belőle készíthető gyógyital titka az egyszerűségében rejlik. Csupán néhány hagymára, vízre és egy kis mézre van szükség hozzá. B- és C-vitaminban, valamint antioxidánsokban gazdag hagyma gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert. Előnyös tulajdonságait pedig úgy aknázhatjuk ki a legjobban, ha forró főzetet, vagyis teát készítünk belőle.
Ehhez nincs szükségünk másra, mint fél liter vízre és 2 közepes vöröshagymára, melyet nagyobb szeletekre vágva, csupán a legkülső, illetve sérült héjaktól megtisztítva kell a vízbe helyezni. A hagymaszeleteket ezután hagyjuk nagyjából 25-30 percig, kis lángon főni, majd a őzés után lefedve hűlni. Ha a főzet iható hőmérsékletűre hűlt, szűrjük le és mézzel, citrommal ízesítve fogyasszuk!
Sokan attól tartanak, hogy az italnak túlságosan hagyma íze lesz, ez azonban nem így van. Bár nem szabad filteres teára emlékeztető aromára számítanunk, a főzet kellemetlen hagymás aromája miatt sem kell aggódni, ugyanis az íze általában kellemesen lágy, enyhén édeskés. Méz és citrom, esetleg gyömbér hozzáadásával nemcsak ízesíthetjük a hagymateát, de a jótékony hatásait is fokozhatjuk, hiszen mindhárom ízesítő remek természetes gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő. A hagymateát nemcsak megfázás esetén érdemes fogyasztani, hanem a hétköznapokban is, ugyanis általános immunerősítőként is megállja a helyét. Azoknak, akik szívesen kúrálják magukat természetes módszerekkel, nagyanyáink praktikáit alkalmazva, mindenképpen érdemes megjegyezni a hagymatea receptjét.