Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Nem csak vázában kerülhet az asztalunkra az ibolya

A tavasz egyik első virágai a jellegzetes, élénklila színükről felismerhető ibolyafélék, melynek számos képviselőjével találkozhatunk a magyarországi erdőkben, mezőkön, kertekben. A gyönyörű színű és gyakran kellemes illatot árasztó virágok csokorba szedve is remekül mutatnak, de mivel a növénycsalád hazánkban megtalálható képviselői szinte mind ehetők, fogyasztásuk ráadásul számos pozitív élettani hatással jár, ezért érdemes elgondolkodni rajta, hogy ne csupán vázában kerüljenek az asztalra.

Az ibolyát már a középkorban is alkalmazták a gasztronómiában és a gyógyászatban egyaránt. A várágól készült főzetet külsőleg fekélyek kezelésénél és sebgyógyításnál hívták segítségül, köptetőként pedig légúti fertőzések, hörghurut kúrálására, az álmatlanság elűzésére, valamint a fejfájás enyhítésére használták. Kellemes illatának köszönhetően a parfümiparban is kedvelt alapanyagnak számít; a virágából kivont illóolajat a világ egyik legdrágábbjaként tartják számon.

Gyönyörű, élénk színének köszönhetően az ibolya számos fogás látványos és finom természetes dekorációja lehet. Kellemes zamatával feldobhat saláták, különböző desszerteket (például süteményeket, pudingokat, jégkrémeket), de készülhet belőle tavaszias ízű szörp vagy tea, de akár kandírozva is fogyaszthatjuk.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az ibolya védett növény, így erdőkből, mezőkről tilos szüretelni, csupán a saját kertünkben kihajtott virágokból gazdálkodhatunk, ha ibolyával készült finomságokkal szeretnénk meglepni magunkat, a családunkat vagy a vendégeinket.

Scroll To Top