Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Nyári kedvencünk: az ezerarcú kukorica

Ma már szinte képtelenség elképzelni a háztartást kukorica nélkül, így abba is nehéz belegondolni, hogy Kolombusz előtt nem volt ismert Európában. Magas tápértéke, nem túl intenzív íze és széleskörű felhasználhatósága miatt számos nemzet konyhájában, rengeteg féle ételben van jelen valamilyen formában. E heti blogcikkünkben bemutatjuk, milyen változatosan készíthető el, használható fel.

Sokak számára már teljességgel elképzelhetetlen a nyár és a strandolás csöves kukorica rágcsálás nélkül, pedig erre a 15. század legvégéig legfeljebb az amerikai kontinens őslakóinak volt lehetősége. Azonban miután 1493-ban Kolombusz Kristóf közvetítésével Európába is eljutott, rohamosan terjedni kezdett a kontinens déli országaiban. Hatalmas népszerűségét a kártevők kezdeti hiánya miatti hatalmas terméshozamának és könnyű tárolhatóságának is köszönhette, de kedveltségéhez az is hozzájárulhatott, hogy igen sokféleképpen felhasználható.

Lisztté vagy darává őrölve lepények, kásák készülhetnek belőle. Ilyenek például a kukoricát igen kedvelő mexikói-spanyol konyha tortillái, az olasz polenta, vagy az ahhoz hasonló, eredetileg kölesből vagy hajdinából készített puliszka, vagy annak édes változata, a málé. Ez utóbbi étel elnevezése a kukorica egyik népies neve is. Ezen felül a magyar folklórban ismert még csős, csöves, csövesmálé vagy tengeri néven, amely a kukorica tengeren túlról való származására utalhat.

A kukorica elkészíthető a strandokon, nyári melegekben jóleső könnyű fogásként ismert csöves kukoricaként is – az igazán tökéletes íz érdekében a kukoricacsőről letisztított külső leveleket érdemes a lábas aljára helyezni, és azokkal együtt megfőzni a kukoricát.

Ha valami újat szeretnénk kipróbálni, akár grillen is elkészíthető a csutkáról lemorzsolatlan kukorica. Ezt az izgalmas, füstös ízű csemegét a mexikói konyhában gyakran tálalják köretként vagy akár magában is. Kerti sütögetéseket, grillpartykat is feldobhatunk vele.

Morzsolt formában számtalan étel ízét egészítheti ki, teheti izgalmasabbá. Kerülhet salátákba, pizzára, tésztába vagy rizibizibe, de akár magában, majonézes kukoricaként is fogyasztható köretként vagy főételként.

Amellett, hogy különböző fogásokat dob fel, tesz teljesebbé, a kukoricából a legváltozatosabb funkciójú élelmiszerek készülhetnek. Alapanyaga lehet krémlevesnek, főzeléknek, de készítenek belőle reggeliző pelyhet, extrudált ropogtatnivalókat és manapság a mozizáshoz elengedhetetlen sós nassolnivalókat: tortilla chipset és pattogatott kukoricát. Ezeknek az ételeknek nagy előnye, hogy a kukorica nem tartalmazza a búzában megtalálható allergizáló fehérjét, a glutént, így a belőle készült ételek, nassolnivalók eredendően gluténmentesek.

Lisztjével vagy kukoricából kinyert étkezési keményítővel olyan ételeket, puddingokat, krémeket, szószokat készíthetünk, amelyek nemcsak hogy kevésbé csomósodnak, mint a búzaliszttel sűrítettek, de az így készült ételeket gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Érdemes kipróbálni húsok, zöldségek panírozásánál is. Liszttel 1:1 arányban elkeverve ízletesebb, ropogósabb bundához juthatunk.

A kukorica konzerv és mirelit formában egész évben elérhető, a zöldségesek standjairól azonban az évnek csak e szakaszában válogathatunk belőle, így akinek a friss kukorica a legkívánatosabb, igyekezzen, nehogy kicsússzon a szezonból!

Scroll To Top