Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Őszi zöldség- és gyümölcskínálat

A nyári zöldség- és gyümölcsszeon után sokan azt hiszik, az őszi hónapokkal le kell mondaniuk a friss alapanyagokról, pedig ősszel, különösen októberben még rengeteg növény betakarítási ideje érkezik el.

Ezekben a hónapokban az üzletek polcain és a piaci árusoknál is változatosabb almakínálatot találhatunk, ráadásul jóval alacsonyabb áron, ez azonban nem jelenti azt, hogy csak almát érdemes vásárolni.

A birsalma szüretelését szeptember végén kezdik, fajtájától függően pedig egészen december elejéig eltarthat. Magas C-vitamin tartalma miatt különösen egészséges, de kemény húsa és összehúzó hatása miatt nyersen nem fogyasztják. Ehelyett sütve, kompótként vagy birsalmasajt formájában fogyasztjuk leginkább.

quince-65189_1280

A kerti berkenye (másik nevén fojtós berkenye) 2-3 cm átmérőjű gyümölcs, szeptember végétől szedhető. A galagonyához hasonló ízvilág bogyókból főként lekvárt vagy kompótot készítenek, de pálinka formájában is találkozhatunk vele.

A füge ősrégi gyümölcs, melyet sokan mai napig egzotikusnak tartanak, pedig már a 14. század óta hazánkban is termesztik. A mézédes, puha, érett füge nehezen szállítható, és háztartási hűtőszekrényben is csak néhány napig lehet eltartani, ezért valódi házikerti gyümölcs. A fügéből kitűnő befőtt, cukrozott gyümölcs, bor és pálinka készülhet.

A brokkolinak évente kétszer is betakarítási időszaka van, így késő tavasz mellett ősz során is élvezhetjük ezt a vitamindús zöldséget. Nemcsak a rózsája és a mellékrózsái, hanem a szár egy része is fogyasztható, sőt a leveleit is fel lehet használni. Finom ízét az erős fűszerek könnyedén elnyomják, ezért csak kevés fokhagymával, citromlével és fehérborral ízesítsük.

figs-1620590_1280

Októbertől decemberig érik be a cikória, ami nagyban segíti az emésztést, rengeteg ásványi sót és rostot tartalmaz, A-vitamin tartalma pedig megközelíti a sárgarépáét. A cikóriarózsákból lehet krémlevest főzni, megsüthetők egészben vajban vagy olajban, és így sült húsok mellé körítésként tálalhatók.

A káposztafélék családjába tartozó kelbimbó nem csupán csodás díszzöldség, de sokféle módon elkészíthető, gazdag vitaminforrás. Kifejezetten téli zöldség, tehát akkor kerülhet a család asztalára, amikor viszonylag kevés és drága a friss zöldség. A friss és a fagyasztott kelbimbóból könnyen és gyorsan készthetők a korszerű ízlésnek megfelelő, tápláló, de nem hízlaló ételek.

brussels-sprouts-865315_1280

Egész évben kapható az áruházakban a fagyasztott spenót, amit gyorsan és változatosan használhatunk fel. Azonban ha igazi, friss formájában akarjuk beszerezni, évente kétszer érdemes ellátogatni a piacra: április és június valamint szeptember és november között. A spenótot megfőzve, főzelék-alapanyagként hasznosítjuk. Nem kell azonban föltétlenül passzírozni, mert a leveles spenót is igen kellemes ízű. Húsételek köreteként és salátának is elkészíthetjük.

Nem is lenne igazi az ősz a sütőtök nélkül. Bár neve is utal rá, hogy leginkább sütve fogyasztjuk, valójában az utóbbi években kiváló ivóleveket, bébiételeket is készítenek a sütőtökből. Sós lekvárok, gyümölcsízek töltelékanyagaként is használják. A sütőtök magja pörkölve kellemes „ropogtatnivaló”.

Scroll To Top