Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Retró édességek, melyek a majálisra emlékeztetnek bennünket

Bár május elsejét napjainkban is változatos szabadtéri programokkal, ünnepelik az ország számos pontján, azok, akik a rendszerváltás előtti időkben voltak gyerekek, még pontosan emlékezhetnek az ünnepi felvonulásokra, a búcsúkra és persze az ott kapható retró édességekre. E heti blogcikkünkben most ezeket a nyalánkságokat mutatjuk be.

Kakasos nyalóka

Egy igazi klasszikus, melyről senki sem tudta pontosan meghatározni, hogy milyen ízű, mégis mindenki imádta. Az aromája leginkább égetett cukorra emlékeztet, és elképzelhető, hogy a fiatalabb generációk már szívesebben választják a gyümölcsös ízesítésű nyalókákat, a nosztalgia miatt azonban érdemes lehet egy-egy kakasos nyalókát beszerezni a május 1-i vásárokon – ez a retró édesség ugyanis a mai napig kapható a búcsúkban, majálisokon.

Vattacukor

Ezt a finomságot a legfiatalabbaknak sem kell bemutatni, hiszen az édes illatú, változatos színekben pompázó, számos ízesítésben elkészíthető vattacukor a mai napig népszerű édesség. Strandokon, búcsúkon, balatoni sétálóutcákon a mai napig találkozhatunk vattacukorárusokkal, akik jellegzetes alakú vattacukor-fonó gépük segítségével pillanatok alatt hatalmas, színes felhőt varázsolnak a masinába töltött kristálycukorból.

Törökméz

A barna cukorból vagy kukoricaszirupból, netán melaszból, mézből és szódabikarbónából készült, könnyű, merev, szivacsos állagú törökméz régen sem hiányozhatott a majálisokról, és az édesség rajongói a mai napig megtalálják a búcsúk, vásárok édességes standjainál. A nyalánkság a török hódoltság ideje alatt terjedt el hazánkban, és azóta is nagy népszerűségnek örvend.

Bocskorszíj

Az ánizsos aromájú, jellegzetes, fekete színű édesség mindig is megosztó volt a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt. Kedvelői azért esküsznek rá, mert a többi vásári édességgel ellentétben ez a finomság egyáltalán nem gejl; enyhén kesernyés aromája pedig felüdülés az ízlelőbimbóknak a sok vásári édesség után. A bocskorszíj régen azért is nagy népszerűségnek örvendett a fogyasztói körében, mert viszonylag olcsón beszerezhető volt, mégis sokáig kitartott.

Scroll To Top