Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Sajt-kisokos IV. – Különleges sajtok, melyek nem tehéntejből készülnek

A sajtra gondolva a legtöbbünknek valószínűleg a tehéntejből készült fajták jutnak eszébe, pedig nem csupán ez lehet a sajt alapanyaga. Cikksorozatunk e heti részéből megtudhatod, mely állatok tejéből készítenek még sajtot.

 

Bivaly

A sajtokról szóló sorozatunk korábbi részében már megemlítettük a mozzarellát, mely talán az egyik legismertebb képviselője a nem tehéntejből készült sajtoknak. A mozzarella di bufala ugyanis – ahogy erre a neve is utal – vízibivaly tejéből készül.

Bár más nemzetek vízibivaly tejből készült sajtjai nem olyan ismertek és népszerűek, mint a mozzarella, ez nem azt jelenti, hogy csupán Olaszországban használják ezt az alapanyagot: India egyes tartományaiban, Kínában, a Fülöp-szigeteken és egyes közel-keleti országokban is hagyománya van a bivalytejből készült sajtok fogyasztásának.

 

Kecske

A gasztronómia mellett a szépségiparban is széles körben használt kecsketej ugyan napjainkban nem olyan népszerű alapanyag, mint a tehéntej, mégis érdemes lehet beiktatni az étrendünkbe, mivel sokkal gazdagabb tápanyagban és könnyebben is emészthető.

A karakteres ízű kecskesajt tehát nemcsak ízletes, hanem egészséges csemege lehet. A közkereskedelemben a legtöbbször krémes állagú francia chèvre-vel találkozhatunk, de penésszel érlelt lágy és kemény sajt is készül kecsketejből.

 

Juh

Juhtejből erőteljes ízű, markáns aromájú sajt készül. Egyes esetekben kecske- és tehéntejjel keverve kerül feldolgozásra. Ilyen keverékből készül például a Közel-Keletről származó, ám az egész világon népszerű grillsajt, a halloumi.

A juhsajtok legismertebb képviselői a görög feta, a kemény, érlelt pecorino és a legelterjedtebb kéksajt, roquefort de a világ minden táján találkozhatunk juhtejből készült sajtkülönlegességekkel. Közép-Európa egyik legnépszerűbb juhtejből készülő terméke a juhtúró.

Scroll To Top