Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Smoothie-val a nyári bomba alakért

Bár az idei nyár bizonyos szempontból más lesz, mint amit megszoktunk, sokan mégis belekezdünk az ilyenkor esedékes tavasz végi, nyár eleji alakformálásba, annak reményében, hogy még lesz lehetőségünk nyugodtan strandolni az idén. Egy kis odafigyeléssel komolyabb önsanyargatás nélkül is tartós és látványos eredményt érhetünk el – ráadásul a finom ízekről sem kell lemondanunk.

Természetesen minden esetben érdemes egy komolyabb fogyókúra előtt szakemberekkel konzultálni, és szem előtt tartani azt is, hogy a diétázás nem váltja ki a testmozgást, akár hosszabb távú életmód váltásban gondolkodunk, akár csak néhány plusz kilótól szabadulnánk meg. Azzal viszont, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk különös tekintettel arra, hogy diétánk során is megfelelő mennyiségű tápanyagot vigyünk be, csak jót tehetünk magunknak. Amiért pedig a testünk biztosan hálás lesz, az a sok finom, friss gyümölcs és zöldség. Ha pedig smoothie készül belőlük, nem csupán egészséges, de finom és változatos vitaminbombákkal kényeztethetjük magunkat.

A smoothie-k tulajdonképpen pépesített gyümölcsökből készült sűrű italok, melyeket számos egyéb összetevővel, például fűszerekkel, tejtermékekkel vagy alternatív tejekkel, édesítő anyagokkal, olajos magvakkal egészíthetünk ki. Ugyan az Egyesült Államokban csaknem kilencven éve jelen vannak, a magyar köztudatba csak az elmúlt néhány évben robbantak be, ám a népszerűségük azóta folyamatosan nő. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen számos érv szól a fogyasztásuk mellett.

Azon túl, hogy rendszerint frissgyümölcsből és zöldségből készülnek, így rost- és vitamintartalmuk magas, szinte a végtelenségig variálhatóak, ráadásul tetszés szerint beilleszthetőek különböző étrendekbe, diétákba, sőt annak ellenére, hogy igen laktatóak is tudnak lenni, a kalóriatartalmuk is viszonylag alacsony. Mindezek mellett elkészíteni is roppant egyszerű őket, csupán egy turmixgépre és némi gyümölcsre vagy zöldségre van szükségünk hozzá, a többi a fantáziánkra van bízva.

Egy tápláló smoothie-nak remek alapja lehet a banán, ami nem csupán laktató, de alacsony savtartalma miatt könnyen is emészthető. Gazdag B6-vitaminban és magnéziumban, és szükséges szénhidrát szükségletünket is egészségesen fedezi. Emellett remekül kombinálható például naranccsal, barackkal, bogyós gyümölcsökkel, de kiválóan passzolnak hozzá különböző fűszerek is. Egy kis vaníliával, fahéjjal vagy gyömbérrel igazi ízbombát varázsolhatunk a turmixból.

Ha viszont szénhidrátszegény kiindulási alapot keresünk, bátran kísérletezhetünk zöldségekkel is. Talán elsőre meglepően hangozhat, de a friss, leveles spenót kiváló és széles körben alkalmazott smoothie alapanyag. Kalóriatalma alacsony, de olyan értékes tápanyagokat juttathatunk belőle a szervezetünkbe, mint az A-, C- és K-vitaminok, a vas vagy a kalcium. Kombinálhatjuk almával, körtével, ananásszal, fűszerezhetjük gyömbérrel, mentával, vagy kipróbálhatunk egészen új ízösszeállításokat.

Bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat, használhatunk szezonális gyümölcsöket, próbálkozhatunk zöldségekkel, fűszerekkel, tejtermékek és alternatív tejek hozzáadásával, jég vagy olajos magvak beledarálásával. Ahogy nő a tapasztalatunk, akár elkezdhetünk kísérletezni olyan extravagáns hozzávalókkal is, mint például a rebarbara, a chiamag vagy a cékla. Könnyedén variálhatjuk italainkat egyéni ízlésünk, speciális étrendünk szerint, az eredmény garantáltan egy kiadós, vitamindús ital lesz, amivel akár kisebb étkezéseket is kiválthatunk.

Scroll To Top