Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Spárga, a tavaszi kedvenc

Sokunknak van rossz gyerekkori emléke vagy szörnyű konyhai élménye a spárgával, pedig ez a zöldség sokoldalú felhasználási módjával igazán színt vihet a tavaszi főzésbe.

Magyarországon ma már nem csupán a piacokon, de a kisebb-nagyobb élelmiszerboltokban is könnyedén rábukkanhatunk a spárgakötegekre, és még ha a korábbi kísérletezések, vagy az iskolai menza elvette volna a kedvünket, érdemes neki egy újabb lehetőséget adni. Azonban nem árt körültekintően vásárolni, mert sajnos gyakran bukkanhatunk gyengébb minőségű darabokra.

A spárga ehető részéből, azaz a sípból itthon két fejtát találhatunk ilyenkor az áruházakban. A fehér spárga a föld alatt, a zöld a föld felett terem meg, és április végétől azért árasztja el a polcokat, mert szezonban akár naponta kétszer is szüretelhetőek ezek a részek.

Mielőtt a kosarunkba tennénk a spárgakötegeket, alaposan vizsgáljuk meg a sípokat. Az igazán jó spárga roppanós és lédús, ha azonban az egyes darabokat fénytelennek vagy puhának látjuk, jobb ha haza sem visszük, mivel ezek jó eséllyel fásak lesznek. Könnyen meggyőződhetünk a frissességről a „körömteszt” segítségével. Ez nem jelent mást, mint hogy körmünket nagyon enyhén a héjába nyomjuk, és ha roppanós hangot hallunk, akkor friss sprágával van dolgunk. Ha szeretnénk a saját munkánkat megkönnyíteni, vastagabb (de ne túl vastag) darabokat válasszunk, ezeket ugyanis sokkal könnyebb megpucolni és az anyagveszteség is kevesebb lesz így.

A spárga óriási múltra tekint vissza. Már i.e. 4500 környékéről is maradtak fenn képes nyomai, de nagyjából az összes nagyobb, gasztronómiára adó kulturális korszakon átível a szeretete. Eredetileg főként gyógyhatásai miatt kedvelték: akár még fogfájásra is használták gyökerét. Emellett enyhe vízhajtó és tisztító hatást tulajdonítanak neki, de akár érszűkületi panaszok miatt is fogyasztották.

A spárgának óriási a víztartalma (92% körül), így a kalóriatartalma rendkívül alacsony. Szénhidrátot és zsírt csak kis mértékben tartalmaz, viszont rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, így bátran állíthatjuk, hogy az egyik legegészségesebb zöldségről beszélünk.

A Zila Kávéház és Étterem legújabb heti ajánlatában a spárgát helyezte a középpontba. Április 22-től vendégeink megkóstolhatják spárgakrémlevesünket pirított baconnel, a serrano sonkába göngyölt spárgaszálakat petrezselymes újburgonyával és hollandi mártással, a különleges, spárgás szűzragut medvehagymás papardellével, a zöldspárgával töltött jércemellet parajos rizottóval vagy épp a rántott vajtököket és spárgaszálakat chiamagos jázminrizzsel és japán majonézzel.

Scroll To Top