Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Te ismered ezt a különleges citrusfélét?

Hallottál már a bergamot nevű citrusféléről? Ha a nevét nem is ismered, az ízével és az illatával egészen biztosan találkoztál már. Hogy hol? Olvasd el blogcikkünket, és megtudod!

A Dél-Olaszországban őshonos bergamot megjelenésre egy narancs méretű citromra vagy lime-ra emlékeztet, a leve a citroménál valamivel kevésbé savanyú, azonban keserűbb, mint a grapefruité. Genetikai vizsgálatok szerint a növény az édes lime (limetta) és a keserű narancs keresztezéséből jött létre. Nevét egyes források szerint az olasz ‘bergamotto’ (Bergamo városából származó) szóból kapta, más elképzelések szerint a bergamot elnevezés az ottomán török ‘beg armudu’ (herceg gyöngye) kifejezésből ered.

A bergamot fanyar, citrusos íze azok számára is ismerős lehet, akik még oha nem hallottak a gyümölcsről, ugyanis a héjából kinyerhető olaj adja az Earl Grey tea sajátos aromáját. Az ízesítőt eredetileg azért keverték a teafűhöz, hogy elfedjék annak alacsony minőségét és különlegességként, magasabb áron értékesíthessék.

A bergamot emellett gyakori alapanyag a parümiparban; az eredei Eau de Cologne egyik fő komponense. Fonos azonban, hogy csak körültekintéssel alkalmazzuk a bergamotolajjal készült parfümöket, kozmetikumokat, ugyanis sok citrusféle illóolajához hasonlóan ez is fényérzékennyé teheti a bőrt és növelheti a leégés veszélyét.

Ételkülönlegességként fogyasztva a bergamot remek ízesítője lehet tenger gyümölcseivel, ricottával, spenóttal, zöd salátával, avokádóval készült ételeknek. Nagyszerűen párosítható más cirrusfélékkel, bazsalikommal vagy rozmaringgal.

Scroll To Top