Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A tökéletes kovász titkai

Habár a boltokban ma már számtalan fajta kenyérrel találkozhat a vásárló, azonban semmi sem téveszthető össze egy isteni házi kenyér pompás illatával és zamatával. Sok háziasszony őrizgeti titkos receptjét a tökéletes kenyérről – most pedig mi is hozzáteszünk valamit a hagyományhoz!

A kenyérhez alapvetően kétféle kelesztő anyagot használhatunk: élesztőt és kovászt. Sokan esküsznek a házilag készített kovászra, elkészítése azonban igényel egy kis rutint, na meg persze néhány nap türelmet! Ha azonban sikerül kivárnunk, mindig lesz egy kis kovász kéznél, ha kenyérre vágyik a család.

Most egy alapvető kovász készítését mutatjuk be, mellyel szinte bármilyen házi kenyér könnyedén elkészíthető.

Először is 3 evőkanál teljes kiőrlésű búza – vagy rozslisztet keverünk össze ugyanennyi evőkanál langyos vízzel, és 48 órán át hagyjuk állni egy lezárt befőttes üvegben vagy edényben. Ha letelt a két nap, felnyithatjuk az üveget, és újabb 3 evőkanál liszttel és langyos vízzel bővítjük az adagot – majd újra pihenni hagyjuk 24 órán keresztül. Ha letelt a pihenőidő, következhet az utolsó lépés: 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet keverünk a kovászhoz, és egy újabb, utolsó napot hagyjuk állni az egészet. Ezután már süthetjük is belőle a finom kenyeret – ha később is szeretnénk sütni belőle, egyszerűen csak annyi lisztet és vizet pótoljunk a kovászhoz, amennyit elvettünk belőle!

Ha pedig ritkábban használnánk, az eltárolására is van mód: egyszerűen csak meg kell várni, amíg a kovász lecsendesedik, azaz már nem habzik és emelkedik, és berakni a hűtőbe. Hetente azért érdemes megkevergetni, illetve néha kivenni a hűtőből, hogy feléledjen, hogy friss és minőségi maradjon a saját készítésű kovászunk!

A kenyerek kedvelőit egyébként a Zilában is minden nap helyben készült, friss pékárukkal várjuk, és antiallergén kenyereinknek, süteményeinknek köszönhetően ma már a diétázók, ételallergiások is bátran fogyaszthatják termékeinket – érdemes kipróbálni őket, hisz a házi pékárunál nincs finomabb a világon!

Scroll To Top