Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Újabb téli vitaminbomba – a kelbimbó

A bimbós kel vagy kelbimbó a vadkáposzta egyik termesztett változata, a fejes káposztával áll közeli rokonságban. A tél közeledtével ugye tudjuk, egyre kevesebb zöldségből tudunk vitaminokat kinyerni, így áttérünk a nagy túlélő zöldségekre, ilyen például a kelbimbó.

A 19. században nemesítették ki Belgiumban, angolul éppen ezért brüsszeli káposztának hívják. Díszzöldségként termesztik, ugyanis az oszlopszerű szárain növő apró káposztafejek mellett ősszel levelei különböző színekben pompáznak, és másodéves tövei, becőtermései is rendkívül szépek.

Természetesen a kelbimbó nem csupán ennyit tud. Magas fehérje- és szénhidráttartalma miatt sok energiával lát el, és mint minden káposztaféle, tele van K-vitaminnal. Emellett a téli C-vitamin bevitele is fedezhető e csodálatos kis növény segítségével. Tartalmaz még B6- és A-vitamint is. Ráadásul mélyhűtve és megfőzve is megőrzi C-vitamin tartalmának java részét, ami igen ritkaság. Viszont kalóriatartalma alacsony, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. És nem csupán az emberi szervezetre van jó hatással: óriási levél- és szártömegének köszönhetően takarmánynövényként is fel tudják használni.

De hogyan is készítsük el a kelbimbót? Nyilván a kelbimbóleves ugrik be mindenkinek, a klasszikus káposztaleveshez hasonlóan ezt a zöldséget is elkészíthetjük, hiszen hideg téli estéken nagyszerűen felmelegít egy tartalmas, forró leves. Továbbá nagyszerűen működ köretként: szereti a hagymát, fokhagymát, tejfölt, így nagyszerűen párosítható sültekhez, akár még vadhúsokhoz is. De minden egyebet el lehet készíteni belőle, amit egyébként fejes vagy kelkáposztából is: rakott kel, sült kel, saláta, sütőben, serpenyőben elkészítve, fűszerekkel megbolondítva még az is imádni fogja, aki eddig idegenkedett tőle.

A kelbimbó nem egy ördögtől való zöldség. Télen kifejezetten ajánlott a fogyasztása, hiszen a lehetőségekhez mérten egészséges táplálkozás segítségével egy sor téli betegséget előzhetünk meg. A kelbimbó amellett, hogy sokféleképpen és kiválóan elkészíthető, rendkívül egészséges. Fogyasszuk hát bátran!

Scroll To Top