Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés
Vargányagombás kacsamájjal töltött jércemell

Vargánya – az erdők királya

Megannyi ehető gomba létezik a világon, azonban kétség kívül a vargánya az egyiklegnépszerűbb hazánkban. De hogy mivel érdemelte ki ezt a nagy szeretetet?

A vargányák – mert hogy több fajtája is létezik – többi társukhoz képest is kiemelkedően ízletesek: az ízletes és a nyári vargánya nyersen is erős aromával rendelkezik, de szárítva még jobban előtérbe kerülnek különleges aromái, enyhén diós ízvilága jól harmonizál a különféle húsokkal és levesekkel.

A magyar erdőkben leggyakrabban előforduló ízletes vargánya ráadásul igencsak nagyra nőhet, egyes példányai akár az 1 kilogrammos súlyt is elérhetik. A szakértők szerint a kalapja akár egyetlen nap alatt is 2 centiméterrel növekedhet, és nem ritkán találhatunk 20 centiméter átmérőjű kalapokat, így ha valaki szeretne egy vacsorához valót összeszedni, még csak sokat sem kell vele vesződnie. Ugyanakkor érdemes odafigyelni arra, hogy a többi gombaféléhez hasonlóan a friss vargányának is közel 90%-a víz, ezért 1 kg friss gombából az elkészítés során csupán 15 dkg „marad”.

Megfelelő időjárási viszonyok esetén az ízletes vargánya júniustól egészen októberig szedhető, míg a másik kedvelt változat, a nyári vargánya – ahogy arra neve is utal – csak a meleg, nyári hónapokban kerülhet frissen az asztalra.

A vargányák azért is bizonyulnak nagyon jó tápanyagforrásnak, mert igen magas a fehérjetartalmuk, aminosavakat tartalmaznak, így húsmentes táplálkozás esetén érdemes sokat fogyasztani belőlük, továbbá gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban (főként B1-, B2-, B5-, B9- és C-vitamint tartalmaz).

A vargányát mindig érdemes leszedés után frissen elkészíteni, mert nem tárolható sokáig, ugyanakkor jól bírja a fagyasztást is, tehát ha nagyobb mennyiségben visszük haza, akár a mélyhűtőben is tarthatjuk 2-3 hónapig.

Természetesen a Zila étlapjáról sem maradhatnak le a vargányával készült fogások. Vendégeink megkóstolhatják a bélszínsteaket füstölt-sült vargányagombával, a kecskesajtos papardellét pármai sonkával és vargányanyárssal és a vargányagombás kacsamájjal töltött jércemellet is.

Vargányagombás kacsamájjal töltött jércemell

Vargányagombás kacsamájjal töltött jércemell

Scroll To Top