Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Zöldségfagyasztás: mit szabad és mit nem?

Tél közeledtével egyre nehezebbé válik a friss zöldségek beszerzése. Jobb híján az áruházak mélyhűtőiben található gyorsfagyasztott zöldségekkel is beérjük, pedig ezeket mi magunk is eltehetnénk télire.

Persze nem minden kerülhet a fagyasztóba, mert sok mindennek megváltozik a szerkezete, íze és állaga, így jól meg kell fontolni, mit és hogyan tegyünk el télire.

A káposztafélék, a brokkoli, a karfiol és a zöldbab ideális a fagyasztásra, de ha tökéletes eredményt akarunk, akkor érdemes előtte blansírozni, más néven előfőzni vagy „sokkolni” őket. Ez annyit jelent, hogy a felaprított zöldségeket pár perce forrásban lévő vízbe, majd utána azonnal hideg vízbe tesszük a lehető leggyorsabban lehűtve ezáltal.

Szintén jól fagyaszthatóak a különböző tökfélék. Ezeket szintén aprítva érdemes eltenni – a főzőtököt például gyalulva, de akár már félig el is készíthetjük belőlük a fogásokat. A bepanírozott patiszon, vagy a fűszerekkel – például kaporral – ízesített, gyalult tök felengedés után még a munkaidőt is lerövidítheti.

Manapság spenóttal és sóskával amúgy is fagyasztott állapotban találkozunk a leginkább, így nem meglepő, hogy ezeket házilag is elkészíthetjük, majd hónapokig tárolhatjuk. Csupán arra kell figyelni, hogy a szárrészeket távolítsuk el, alaposan mossuk meg a felaprított leveleket, és már csak teljesen megszáradt állapotban tegyük a mélyhűtőbe őket.

A gyökérzöldségek, krumplik és salátafélék fagyasztásáról azonban jobb, ha teljesen lemondunk, ezek sajnos csakis frissen fogyaszthatóak.

peas-390679_1280

Scroll To Top