
Dobd fel eperrel!
Az eperszezont április végétől egészen nyár közepéig élvezhetjük. A piacokon, szupermarketekben járva nehéz ellenállni a halmokba rakott, isteni illatú, élénkpiros gyümölcsöknek. Vannak, akik lekvárnak, szörpnek főzik be otthon, mások csak kellemes csemegének vásárolják. Ez utóbbiak kedvéért mutatunk most be néhány olyan ételt és italt, amelyeket még izgalmasabbá tehet az eper.
A legtöbben valószínűleg süteményekre, desszertekre, esetleg gyümölcssalátákra asszociálnak, ha hozzávalóként gondolnak az eperre. A gyümölcs azonban ennél jóval sokoldalúbban felhasználható a konyhában. Persze, a hagyományos epres pitékkel, tortákkal, piskótákkal és muffinokkal sem lehet melléfogni, a gyümölcs olyan klasszikus édességeket is feldobhat, mint például a tiramusu, a madártej vagy a túrógombóc.

Természetesen az eper nemcsak desszertek összetevője, megbolondítója lehet, ugyanis friss íze tökéletesen harmonizál a semleges aromájú, krémes avokádóval, a különböző csírákkal, valamint több szezonális zöldséggel – például a friss spenóttal és a spárgával is. A zsenge szezonális finomságokkal készült salátákhoz nagyszerűen illik ízben a juhtúró, a feta vagy a különböző lágy kecskesajtok, illetve a pirított olajos magvak, így érdemes lehet ezek felhasználásával kísérletezni a tökéletes epres saláta elkészítése során.

Amellett, hogy az eper változatos ételek hozzávalója lehet, különböző italokat is feldobhatunk vele. Belekerülhet shakekbe, smoothie-kba, alkoholos és alkoholmentes koktélokba, de ezek mellett feldobhatjuk vele a hagyományos banánturmixot, vagy akár egy-egy pohár frissítő limonádét is.

Az eper a Zila jelenlegi étlapján is népszerű hozzávalóként képviselteti magát, illetve spárgás szezonális ajánlatunk két fogásában, a bazsalikomos eperrel megbolondított spárgakrémlevesben, valamint az epres spárgasalátával és édesburgonya hasábbal kínált, borskéregben sült bélszínszeletek mellett is megtalálható. Ha eperrajongó vagy, semmiképp se hagyd ki!