Érdekességek a mákról
A téli ünnepek hagyományos finomságai a mák szerelmeseinek lettek kitalálva. Az apró, fekete, karakteres ízű magokból készült darálék ugyanis a bejglitől kezdve a mákos gubáig számtalan karácsonyi és újévi édesség alapanyaga. Ennek oka, hogy a népi hagyomány szerint a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben, ezért érdemes belőle ebben az időszakban minél többet fogyasztani.
A mákból nemcsak a népi hitvilágban betöltött szerepe miatt érdemes minél többet enni, az apró magvak ugyanis tele van értékes tápanyagokkal. Magas kalciumtartalma miatt a mák a csontok és a fogak egészségét is támogatja, de gazdag forrása az omega-6 zsírsavaknak, valamint vasnak, cinknek és magnéziumnak is. 100 gramm mák a napi kalciumszükséglet több mint 140%-át képes fedezni. Nem véletlen, hogy a vegán étrendet követők körében is kedvelt összetevőnek számít. Az ókor óta töretlen népszerűségét azonban nemcsak a tápértékének köszönheti. Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak nemcsak élelmiszerként, hanem gyógyászati célokra is használták. A magokat fájdalomcsillapítóként, nyugtatóként alkalmazták, illetve a belőlük nyerhető mákolajat a haj és a bőr ápolásához is használták. A mák a középkorban Európában is nagy népszerűségre tett szert, különösen a magyar konyhában, ahol a mákos desszertek igazi klasszikusokká váltak.
Mákos finomságokat most a Zila étlapján, illetve karácsonyi előrendelő felületén is találhatsz. Adventi menünk desszertjeként Zila „Világújdonság” mákos guba tortát kínálunk, melyet 8 vagy 12 szeletes változatban a karácsonyi időszakra is előrendelhetsz az erre a célra kialakított felületünkön, ahol (négy egyéb, közkedvelt ízvariáció mellett) a sokak által ismert és szeretett mákos, meggyes-mákos, illetve szilvás-mákos bejglijeink is megrendelhetők.