Ételek, amelyeket általában előre csomagolva vásárolunk meg, pedig otthon fillérekből elkészíthetnénk őket

Néha egyszerűbb egy-egy hozzávalót készen leemelni a szupermarketek polcairól, és természetesen megértjük, ha valakinek nincs kedve, ideje vagy energiája az ilyen alapanyagok megcsinálásával vesződni. Sokszor azonban anyagi okokból mégis sokkal jobban megéri házilag elkészíteni egyiket-másikat. Blogcikkünkben bemutatunk néhány ilyen hozzávalót.

Tortilla lapok

Számtalan ellenállhatatlan hideg- és melegkonyhai fogás alapanyagai között találjuk meg a tortilla lapokat. Sokan azonban nem szívesen dolgoznak ezekből a receptekből, mert az előre csomagolt tortilla lapok ára igen borsos tud lenni. Főleg ahhoz képest, hogy az elkészítésükhöz mindössze búza- vagy kukoricalisztre, vízre, némi sóra és egy kevés olívaolajra van szükség. 25 dkg liszthez nagyjából 150 ml langyos vizet, 2 evőkanál olajat és fél evőkanál sót kell adni. A vizet érdemes lassan adagolni, hogy ne legyen túl ragacsos a tészta.

Miután puha, de nem ragacsos tésztává gyúrtuk a hozzávalókat, pihentessük minimum negyed óráig, osszuk 6 egyforma részre, nyújtsuk őket vékonyra, és forró serpenyőben zsiradék nélkül süssük aranybarnára őket! A kész tortillákat azonnal felhasználhatjuk, de akár le is fagyaszthatjuk őket.

Gnocci

Az isteni, olasz tésztaféle nemcsak ízletes, hanem laktató is – ráadásul a bolti ára töredékéért elkészíthető otthon. Egy két-három főre készített adaghoz fél kg főtt, pürésített krumplira van szükség, melyhez nagyjából 15 dkg lisztet, egy tojást és fél evőkanál sót kell adni. Ezt a masszát lágy, de nem ragacsos tésztává kell dolgozni (szükség esetén még több liszt hozzáadásával), majd lisztezett deszkán rudakká formázni, és kb. 2 cm-es darabokra vágni, majd lobogó sós vízben addig főzni őket, amíg maguktól fel nem jönnek a felszínre.

Mogyoróvaj

Bár a krém szinte egyetlen hozzávalójául szolgáló mogyoró sem tartozik a legolcsóbb ételek közé, házilag jóval költséghatékonyabban készíthetünk belőle mogyoróvajat, mintha készen vásárolnánk meg azt. Mogyoró mellett mindössze egy csipet sóra és egy nagy teljesítményű aprítógépre van szükség hozzá, amely 4-5 perc alatt krémes masszává változtatja a magvakat. A krémhez ízlés szerint adhatunk cukrot, mézet, juharszirupot vagy akár különböző fűszereket is, és bátran kísérleteztünk más olajos magvakkal is.