Ezért érdemes ezekben a hetekben minél több friss spenótot fogyasztanod

Ahogy elérkezünk a tavasz második hónapjához, egyre több friss, szezonális zöldség jelenik meg a piacokon és a boltok polcain. Az egyik legsokoldalúbb tavaszi zöldség nem más, mint a spenót. Ez a zsenge, élénkzöld levelű növény tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, emellett rendkívül változatosan felhasználható a konyhában. Blogcikkünkben bemutatjuk, miért és hogyan érdemes most friss spenótot fogyasztani.

A spenót igazi tápanyagbomba, amely rengeteg értékes összetevőt tartalmaz. Rendkívül gazdag vasban, ennek köszönhetően segíti a vérképzést és az oxigén szállítását a szervezetben. Található benne, C- és K-vitamin, így a fogyasztása jót tehet az immunrendszernek és a csontok egészségének. Ezek mellett a benne található antioxidánsoknak köszönhetően csökkenthetik a sejtkárosodást és lassíthatják az öregedési folyamatokat, és magas rosttartalmának hála az emésztést és az egészséges bélműködést is támogatja. Mivel a spenót kalóriatartalma igen alacsony, kiváló választás diétázók és egészségtudatos emberek számára is.

A zsenge levelek nyersen és főzve is isteni fogások alapanyagai lehet. Belekerülhet szendvicsekbe, wrapekbe, friss salátákba, turmixokba, smoothie-kba, készülhet belőle leves vagy főzelék, de ezek mellett különböző rakott és töltött ételek is megbolondíthatók vele.

A spenót természetesen a Zila megújult étlapján található fogások alapanyagai között is megjelenik. A zöldség szerelmeseinek roston sült fogasfilénket ajánljuk, amelyet friss parajos rizottóval, szmókolt rákfarokkal és joghurtos angol zellerrel kínálunk.