
Hűsítő jegestea-variációk a meleg napokra
Hamarosan itt a nyár, az évszak érkezése pedig minden bizonnyal a kánikulák időszakát is magával hozza majd. Az év ezen szakában különösen fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről. Azok számára, akik unják a csapvizet, és a különböző szörpök, limonádék sem hozzák lázba őket, remek alternatíva lehet a jeges tea.
Bár a tea már a nagy földrajzi felfedezések idején eljutott Európába, az ital hidegen történő fogyasztásáról csupán az 1800-as években készültek feljegyzések a nyugati világban. A jeges tea a század második felére azonban meghódította Európát és az Egyesült Államokat, és számos ekkorról fennmaradt szakácskönyvben, éttermi és szállodai menüben találhatunk említést az italról.
Napjainkban a legtöbben a boltokban kapható, palackozott formájában fogyasztják a jeges teát. Pedig az egészségesebb (és sok esetben finomabb és kreatívabb) változata akár otthon is egyszerűen elkészíthető. Az ital alapjául hagyományos fekete tea mellett bátran választhatunk egyéb fajtákat is attól függően, hogy milyen ízesítésű jeges teát tervezünk készíteni belőle. A citrusfélékhez remekül illik például a zöld tea, a narancshoz vagy a gyömbérhez pedig a rooibos tea is, az olyan ehető virágokkal, mint például a bodza vagy az ibolya pedig tökéletesen harmonizál a jázmintea könnyed, parfümös íze; az erdei gyümölcsök vagy mondjuk a barack mellé nagyszerű választás lehet a hibiszkusz vagy a csipkebogyó főzet. Illetve mindezek mellett természetesen választhatunk gyümölcsteákat és előre ízesített keverékeket is.

Az ital elkészítése roppant egyszerű. Nincs más dolgunk, mint előre lefőzni, majd kihűteni az alapjául választott teát, majd a megfelelő gyümölcsökkel, virágokkal, fűszerekkel ízesíteni azt. A friss gyümölcsöket a leghatékonyabban úgy használhatjuk ízesítésre, ha pürésítjük őket, majd alaposan elkeverjük a lefőzött és kihűtött teával. A citrusféléknek a kifacsart levével elegyíthetjük a teákat, a gyógy- és fűszernövényeket, illetve a virágokat pedig érdemes lehet még forrón belekeverni a főzetbe. A teák ízlés szerint édesíthetők cukorral, mézzel vagy bármilyen édesítőszerrel, de akár magukban is élvezhetők, így a bolti változatoknál egészségesebb, fogbarátabb változatok készülhetnek belőlük.
A kész italok jéggel és friss citruskarikával szervírozva tökéletes nyári frissítők lehetnek, amelyekkel akár a vendégeinket is elkápráztathatjuk.