Így készítheted el a saját leveskockádat

A leveskocka nagyban megkönnyíti számos étel elkészítését. Sokan azonban nem szívesen használják a bolti változatokat, mivel azok tele vannak ízfokozóval, színezékkel és egyéb adalékanyagokkal. Ha egészségesebb változatra vágysz, akár te magad is könnyedén készíthetsz ízletes aromákkal teli leveskockát a saját konyhádban. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan.

Az alap elkészítéséhez nagyjából fél kiló leveszöldségre van szükség. Ízlés szerint kerülhet bele sárgarépa, fehérrépa, zeller (gumó és szár egyaránt), karalábé, petrezselyem, lestyán, vöröshagyma, valamint nagyjából egy fél fej fokhagyma. A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, ízlés szerint adhatunk hozzá őrölt borsot, köményt, gyömbért vagy kurkumát – olyan fűszereket, melyekkel általános esetben is szívesen ízesítjük a leveseket, egyéb ételeket, melyeket leveskockával készítünk.

Annak érdekében, hogy a leveskockák hűtés nélkül is tartós maradjon, 1,5 dl olajat, valamint 15 dkg sót kell adnunk a megtisztított, feldarabolt nyers zöldségekhez. Ezután az egész keveréket ledaráljuk, tepsibe öntjük, majd 3-4 órán keresztül 80 °C-on kiszárítjuk, hogy csökkentsük a készülő leveskockák nedvességtartalmát tovább csökkentsük, ezáltal még tartósabbá tegyük őket.

A sütőben való szárítás után a megkeményedett masszát feldaraboljuk, majd száraz helyen akár 3 hónapig is eltárolhatjuk őket hűtés nélkül.