Kovász vagy élesztő? Mivel süssünk kenyeret otthon?

A koronavírus-járvány ideje alatt milliók konyhája alakult amatőr pékséggé, és ebben az időszakban sokan tökélyre fejlesztették a kenyérsütési képességeiket. Sokan kalandvágyból, mások az országos szinten mutatkozó élesztőhiány miatt vágtak bele a kovásznevelésbe, illetve az azzal való sütésbe – és azóta is erre a metódusra esküsznek. De vajon valóban jobban megéri-e kovászt használni, mint élesztőt?

A fenti kérdésre természetesen nincs egyértelmű válasz. Azok számára, akiknek nincs idejük heteken keresztül nevelgetni, táplálni a kovászukat, az élesztő gyors és hatékony megoldást kínál kelt tészták készítéséhez. A gyorsaságért cserébe azonban óhatatlanul is le kell mondanunk néhány olyan előnyös élettani tulajdonságról, amely csak a kovászos péksüteményekre jellemző.

Zila Cukrászda házi kenyér

A jó házi kovászért azonban meg kell dolgozni. Nem véletlen, hogy egyesek kisállatok tartásához vagy egyenesen gyerekek neveléséhez hasonlítják a kovászkészítést, és és úgy elkezdenek kötődni a saját masszájukhoz, hogy még nevet is adnak neki. Ahhoz ugyanis, hogy jó minőségű kovászt kapjunk, napokon, egyes esetekben heteken át tartó nevelgetésre, gondos táplálásra és ideális hőmérsékleti körülményekre van szükség. Azonban ha jól sikerül a nevelési folyamat, és megvalósul a baktériumok szaporodásához szükséges fermentálási folyamat, egy olyan anyagot kaphatunk, amely segítségével nemcsak levegős lesz a kenyértésztánk, hanem a péksüteményeink ízén és élettani hatásain is megtapasztalhatjuk a különbséget. A fermentálással készült savanyúságokhoz hasonlóan a kovász, illetve a kovásszal készült péksütemények is jótékonyan hatnak az emésztésre és az immunrendszerre, illetve nem terhelik meg annyira a gyomrot, mint az élesztővel készült társaik.

Mindezek mellett persze érdemes azt is figyelembe venni, hogy a két különböző eljárás más-más ízű péksüteményeket eredményez. Azt pedig mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy melyiknek az ízét, illetve állagát kedveli jobban. Egy biztos: akármelyik verzió mellett teszed is le a voksodat, a Zila friss kenyerei és péksüteményei között garantáltan megtalálod a kedvedre való finomságokat, amelyeket a https://ZilaGO.hu oldalon akár házhoz is rendelhetsz, így nem kell otthon vesződnöd a kovász nevelgetésével, de még csak az élesztő felfuttatásával sem ahhoz, hogy házias péksütemények kerüljenek az asztalodra.