Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Magyarország tortái 2015

Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – sajtóközlemény

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár nyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapításunk, Magyarország születésnapja köszöntésére. A kezdeményezés évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.

Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek nem tartalmazhattak aromákat, margarint, növényi tejszínt és modell burkolóanyagot.

2007-óta folyamatosan, évről-évre több nevezés érkezik, idén már 39 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre.

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választja ki a zsűri a továbbjutókat, a második körben újrakóstolják a továbbjutott tortákat és készítőikkel konzultálva javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

Pannonhalmi barackpálinkás karamelltorta / Cukrász Ipartestület

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választják meg a győztest, mely idén nem más, mint a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta, Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása.

A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar sárgabarack, a mandula, a csokoládé és a karamell kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis sárgabarack pálinkával megbolondítva. A süteményt azonban nyugodtan fogyaszthatják gyermekek is, hiszen a pálinkának csak a finom zamatát fogják érezni.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által 2012-ben életre hívott verseny újdonsága idén az volt, hogy nem csak ipartestületi tagok jelentkezhettek, hanem az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége. Ennek az évnek a különlegessége az is, hogy a „Barackos buboréktorta” megalkotója, Vaslóczki Orsolya cukrász személyében női versenyző győzött, ami a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 4 éves és a Magyarország Tortája verseny 9 éves fennállása alatt nem történt meg eddig.

Buborékos baracktorta / Egy Csepp Fiygelem Alapítvány

Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

A „Barackos buboréktorta” illeszkedik a magyar ízvilághoz. A sárgabarack karakteres íze a diókrémmel és a piskótában fellelhető pirított dióval harmóniát alkot. A meglepetés erejével hat a roppanós csokoládéréteg, de a kreáció legeredetibb eleme a torta tetején látható díszítés, melyet légpárnás fóliával formázott buborékmintásra a cukrász. A torta erről kapta a nevét. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

Augusztus 20-ától lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában és természetesen 20-án és 21-én a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 12-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog. A receptet augusztus 20-tól tesszük nyilvánossá honlapunkon.

Fogadják és kóstolják szeretettel Magyarország Tortáját, mellyel a cukrász szakma tiszteleg szeretett hazánk előtt.

Scroll To Top