
Olajos magvakkal az egészségért
Legutóbbi cikkünkben egy az immunerősítő gyömbérshotot mutattuk be nektek. Ezen a héten azzal kapcsolatban adunk tanácsot, hogy mit érdemes nassolni ezekben a hetekben, hogy a snackként fogyasztott finomságok is hozzájáruljanak a testi-lelki egészségünkhöz.
Bizonyára senki számára sem új információ, hogy az olajos magvak táplálóbb és egészségesebb nassolnivalók, mint a mesterséges adalékanyagokkal teli csipszek és hasonló csemegék. Azonban nemcsak emiatt javasoljuk, hogy inkább dió- és mogyoróféléket, mandulát, pisztáciát és egyéb magvakat csemegézz, ha rád törne a nassolhatnék, hanem azért is, mert ezek a finomságok tele vannak olyan esszenciális zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal (például cinkkel, szelénnel és E-vitaminnal), amelyek hozzájárulnak a szervezet védekezőképességének erősítéséhez.

Mindezek mellett az olajos magvak a hagyományos nassolnivalóknál jóval gazdagabbak fehérjékben és rostokban. Ráadásul az olyan magvak, mint a dió, a lenmag vagy a mandula, omega-3 zsírsavakat és antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek csökkentik a gyulladásokat, segítik a vérkeringést és védik a szívet.
Érdemes emellett kiemelni, hogy egyes magvak (például a mandula és a kesudió) triptofánt tartalmaznak, amely segít a szerotonin – azaz a „boldogsághormon” – termelésében. A fogyasztásukkal tehát nemcsak a téli fáradtsággal és az ilyenkor tomboló járványokkal vehetjük fel a harcot, hanem a téli depresszióval is.
Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az olajos magvak igen kalóriadúsak, úgyhogy akármennyire is bővelkednek értékes tápanyagokban, semmiképp sem szabad mértéktelenül fogyasztani őket.