
Tavaszi megújulás – az étrendedben is
Alighogy véget ért a naptári tél, a tavaszi nap első sugarai máris megörvendeztettek bennünket. Sokan ilyenkor megérzik a sejtjeikben a motivációt, hogy a természettel együtt ők is változzanak, újjá szülessenek. Mivel ebben az időszakban a szupermarketek polcai és a piacok is megtelnek friss, hazai zöldségekkel és gyümölcsökkel, ilyenkor kifejezetten érdemes belevágni egy-egy újfajta étkezési szokás kipróbálásába. Cikkünkben bemutatunk néhányat ezek közül az étrendek, diéták közül.
Időszakos böjt

Az angolul intermittent fastingnak nevezett időszakos böjt egy olyan táplálkozási módszer, amely az étkezési és a koplalási időszakok váltakozásán alapul. Nem azt határozza meg, hogy mit eszünk, hanem azt, hogy mikor. A legnépszerűbb formája a 16/8 módszer (16 óra böjt, 8 óra étkezési időszak), de vannak akik a 5:2 diétára (heti két napon csökkentett kalóriabevitel) esküsznek.
Az időszakos böjt számos egészségügyi előnnyel járhat, például segíthet a testsúlycsökkentésben, javíthatja az inzulinrezisztenciát, támogathatja a sejtek regenerációját és csökkentheti a gyulladást. Emellett egyes kutatások szerint hozzájárulhat a hosszabb élettartamhoz és a neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentéséhez.
Fontos azonban, hogy a böjtölés ne vezessen tápanyaghiányhoz, és egyénileg kell megválasztani a megfelelő módszert az életmód és egészségi állapot figyelembevételével.
Vegetáriánus, vegán táplálkozás

Egyesek a környezetvédelmi szempontok döntenek úgy, hogy felhagynak a húsevéssel, mások etikai okokból váltanak vegetáriánus vagy vegán étrendre. Bármi legyen is a motiváció, az átállás sokaknak megterhelő lehet. A tavasz azonban pont olyan időszak, amikor érdemes belevágni, ugyanis ezekben a hónapokban érhető el a legtöbb friss, növényi alapanyag, amelyekkel kiválthatók a húsételek. Azoknak, akik nem akarnak rögtön lemondani minden állati eredetű alapanyagról, azt javasoljuk, hogy először csak rövidebb időszakokban (egy-egy nap vagy étkezés erejéig) törekedjenek a vegetáriánus vagy vegán étkezésre, és ezzel máris többet tesznek a környezetért vagy az állatok jólétéért, mintha minden általuk fogyasztott ételbe kerülne hús vagy egyéb állati eredetű termék.
Léböjt

A tavasz a megtisztulás és az újrakezdés időszaka, így tökéletes alkalmat biztosít egy léböjtkúra megkezdéséhez. Ennek a böjtölési formának a legfőbb célja a szervezet tehermentesítése, a méregtelenítés elősegítése és az emésztőrendszer pihentetése. A módszer hívei szerint a léböjt segíthet a szervezet megtisztításában, a bélrendszer regenerálásában, az energiaszint növelésében és a fogyásban. Emellett csökkentheti a gyulladásokat és támogathatja az immunrendszer működését. Fontos azonban, hogy a kúra során elegendő tápanyaghoz jusson a szervezet, és fokozatosan térjünk vissza a normál étrendre a böjt után.
Akármelyik életmódváltást tűzöd ki magad elé célul, fontos, hogy a megkezdése előtt mindenképp konzultálj egy szakemberrel, aki hasznos tanácsokkal, esetleg ellenjavallatokkal láthat el téged, hogy a böjt vagy az új étrend a lehető legpozitívabban hathasson az egészségedre.