Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

fresh-2133730_960_720

Ázsiai konyha otthon: Thaiföld

Kedveled a különleges ízeket vagy szeretnél kipróbálni valami újat a konyhában? Ázsiai konyháról szóló blogsorozatunkban igyekszünk bevezetést nyújtani a távoli konyhák ízvilágába, hogy otthon is izgalmas újdonságokkal lephesd meg a szeretteidet. Következő állomásunk Thaiföld.

smarties_confectionery_lenses-1150911

Retro édességek nyomában – Cukorkák

Ki ne emlékezne azokra a boldog időkre, amikor suli után az összes zsebpénzt Dunakavicsra költötte vagy azt mondta, hogy megfázott, hogy Negrot szopogathasson egész nap, mert a szülei ilyenkor megengedték neki? A véget nem érő vitákra arról, hogy a furcsa formájú mogyorós Dunakavics vagy a csokoládés Franciadrazsé a finomabb nassolnivaló? Mielőtt beletörnénk a fogunkat valamelyikbe,…

palinka

Gasztrohungarikumok sorozat: Röviditalok

Egy igazi magyar mulatság vagy ünneplés szinte elképzelhetetlen egy pohárka rövidital nélkül, és mi más is kerülhetne ilyenkor a kupicába, mint valami igazi hungarikum? De mi is tartozik ezek közé?

sushi-2363418_960_720

Ázsia a konyhában: Japán

Imádod az ázsiai ízeket? Szeretnéd, ha otthon is élvezhetnéd a távol-keleti konyha finomságait? Sorozatunkban megnézzük, mire lesz szükséged, ha otthon is szeretnél egzotikus finomságokat látni az asztalon. Előző blogunkban kínai ételekkel foglalkoztunk, második állomásunk Japán.

basket-2594872_960_720

Élet a szendvicseken túl – mit vigyek a kirándulásra?

Rengetegszer kell megküzdenünk a mindennapokban azzal a problémával, hogy mit is együnk akkor, ha elmegyünk otthonról egész napra. Nyáron még nagyobb gondot okozhat ez a kérdés, hiszen könnyen megromolhat, amit elcsomagolunk. Íme néhány ötlet, ha az egész napos út során szívesen ennél mást, mint az unalmas szendvicseket.

honey-823614_960_720

10 étel, ami örökké eltartható és egy, amiről csak azt hitted

Ma már a boltban meg szokás nézni minden megvásárolt élelmiszer lejárati idejét. Azért mégis léteznek még olyan élelmiszerek, amik örökké vagy majdnem örökké eltarthatóak, ha megfelelőképpen tároljuk őket. Cikkünkben a legfontosabbakat gyűjtöttük össze.

candy-2087625_960_720

A cukorka útja az ókortól napjainkig

Anyukáink óva intenek a túlzott fogyasztásától és mi igyekszünk vigyázni a fogainkra meg az alakunkra is, de néha nem tudunk ellenállni egy-két szemnek. Cukorkákat már az ókorban is szívesen fogyasztottak, de vajon mikor jelent meg a ma ismert modern édesség a piacon és milyen formában?

Preisskulpturen_Bocuse_d´Or_Germany

A magyar csapat 2019-re készülhet a Bocuse D’or nemzetközi versenyén

Pohner Ádám és a magyar csapat, vagyis Vomberg Frigyes, Csillag Richárd és Hamvas Zoltán nyolcadikként továbbjutott az európai megmérettetésen, azaz drukkolhatunk nekik 2019 januárjában a lyoni döntőn is. Az idei Bocuse D’or európai dobogóját a skandinávok uralták első helyen a norvégokkal, második helyen végeztek a svédek, a harmadikon a dánok.

cooking-1835369_960_720

Ázsiai ízek otthon: Kína

Akármennyire is szeretjük a tradicionális magyar ételeket, időnként mégis mindenkinek szüksége van egy kis változatosságra a konyhában. Összeszedtük, hogy milyen alapanyagokra lesz szükséged, ha egyszerű és gyors kínai recepteket próbálnál ki otthon.

zila-kavehaz_03-jpg

Budapest, a kávéváros

„Tiszteld, pesti ember, a kávéházat, vénebb és tiszteletteljesebb az, mint te magad.” – írja Kosztolányi Dezső a Budapest, a kávéváros című írásában. „A kávéház jobb mint otthon” – mondták gyakran az 1890-es években Pesten. A kávéház a kulturált szórakozás, a szellemi eszmecserék szentélye a 16. század óta. De hogy hogyan lett Budapest a kávéházak városa?…