Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Ázsiai konyha otthon: Thaiföld
Kedveled a különleges ízeket vagy szeretnél kipróbálni valami újat a konyhában? Ázsiai konyháról szóló blogsorozatunkban igyekszünk bevezetést nyújtani a távoli konyhák ízvilágába, hogy otthon is izgalmas újdonságokkal lephesd meg a szeretteidet. Következő állomásunk Thaiföld.
Retro édességek nyomában – Cukorkák
Ki ne emlékezne azokra a boldog időkre, amikor suli után az összes zsebpénzt Dunakavicsra költötte vagy azt mondta, hogy megfázott, hogy Negrot szopogathasson egész nap, mert a szülei ilyenkor megengedték neki? A véget nem érő vitákra arról, hogy a furcsa formájú mogyorós Dunakavics vagy a csokoládés Franciadrazsé a finomabb nassolnivaló? Mielőtt beletörnénk a fogunkat valamelyikbe,…
Gasztrohungarikumok sorozat: Röviditalok
Egy igazi magyar mulatság vagy ünneplés szinte elképzelhetetlen egy pohárka rövidital nélkül, és mi más is kerülhetne ilyenkor a kupicába, mint valami igazi hungarikum? De mi is tartozik ezek közé?
Ázsia a konyhában: Japán
Imádod az ázsiai ízeket? Szeretnéd, ha otthon is élvezhetnéd a távol-keleti konyha finomságait? Sorozatunkban megnézzük, mire lesz szükséged, ha otthon is szeretnél egzotikus finomságokat látni az asztalon. Előző blogunkban kínai ételekkel foglalkoztunk, második állomásunk Japán.
Élet a szendvicseken túl – mit vigyek a kirándulásra?
Rengetegszer kell megküzdenünk a mindennapokban azzal a problémával, hogy mit is együnk akkor, ha elmegyünk otthonról egész napra. Nyáron még nagyobb gondot okozhat ez a kérdés, hiszen könnyen megromolhat, amit elcsomagolunk. Íme néhány ötlet, ha az egész napos út során szívesen ennél mást, mint az unalmas szendvicseket.
10 étel, ami örökké eltartható és egy, amiről csak azt hitted
Ma már a boltban meg szokás nézni minden megvásárolt élelmiszer lejárati idejét. Azért mégis léteznek még olyan élelmiszerek, amik örökké vagy majdnem örökké eltarthatóak, ha megfelelőképpen tároljuk őket. Cikkünkben a legfontosabbakat gyűjtöttük össze.
A cukorka útja az ókortól napjainkig
Anyukáink óva intenek a túlzott fogyasztásától és mi igyekszünk vigyázni a fogainkra meg az alakunkra is, de néha nem tudunk ellenállni egy-két szemnek. Cukorkákat már az ókorban is szívesen fogyasztottak, de vajon mikor jelent meg a ma ismert modern édesség a piacon és milyen formában?
A magyar csapat 2019-re készülhet a Bocuse D’or nemzetközi versenyén
Pohner Ádám és a magyar csapat, vagyis Vomberg Frigyes, Csillag Richárd és Hamvas Zoltán nyolcadikként továbbjutott az európai megmérettetésen, azaz drukkolhatunk nekik 2019 januárjában a lyoni döntőn is. Az idei Bocuse D’or európai dobogóját a skandinávok uralták első helyen a norvégokkal, második helyen végeztek a svédek, a harmadikon a dánok.
Ázsiai ízek otthon: Kína
Akármennyire is szeretjük a tradicionális magyar ételeket, időnként mégis mindenkinek szüksége van egy kis változatosságra a konyhában. Összeszedtük, hogy milyen alapanyagokra lesz szükséged, ha egyszerű és gyors kínai recepteket próbálnál ki otthon.
Budapest, a kávéváros
„Tiszteld, pesti ember, a kávéházat, vénebb és tiszteletteljesebb az, mint te magad.” – írja Kosztolányi Dezső a Budapest, a kávéváros című írásában. „A kávéház jobb mint otthon” – mondták gyakran az 1890-es években Pesten. A kávéház a kulturált szórakozás, a szellemi eszmecserék szentélye a 16. század óta. De hogy hogyan lett Budapest a kávéházak városa?…