Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Zila blog

Kávék a világ minden tájáról

Már egészen otthonosan mozgunk a kávék világában, hisz kitanultuk a bécsi és az olasz jellegű kávék minden csínyét – na de mi a helyzet a világ többi részével? Eláruljuk, mindenhol készülnek különleges remekművek. Franciaország híres kávékülönlegessége a café au lait, melynek neve is tejes varázslatról árulkodik. A közepesen pörkölt (francia pörkölésű) babkávéból készült kávé 1-1…
Tovább...

Szíjjártó Sándor séfhelyettes

A Zila kollégáit bemutató sorozatunkban ezúttal Szíjjártó Sándor séfhelyettessel beszélgettünk. Sándor már több, mint egy éve tölti be posztját nálunk, azonban koránt sem ismeretlen számára a vendéglátás. Már iskolai évei alatt is vendéglátó pályára készült, a ballagás után pedig egyből belevetette magát a nagybetűs szakácséletbe. Mikor hozzánk érkezett, már 15 éves vendéglátós múlttal büszkélkedhetett, így…
Tovább...

Bécs üde illata

Az olasz kávék világa után most Bécs szívébe kalauzoljuk el Önöket egy kis kóstolásra. A Zila Kávéház büszke rá, hogy évek óta készíti a világ számtalan pontjáról származó kávék egész sorát vendégei számára – íme egy kis segítség a választáshoz, ha legközelebb ellátogat hozzánk. A bécsi jellegű kávék alapja közepesen pörkölt babkávéból készült feketekávé. A…
Tovább...

A krémes története

A krémes a hazai sütirajongók egyik kedvene – készüljön bármilyen receptúra szerint, egyszerűen nem lehet megunni. Sokféle formában ismerjük és szeretjük, elkészítése viszont nem éppen a legegyszerűbb cukrászsütemények közé sorolja. De hogyan nyerte el mai formáját? Ennek jártunk utána. A sütemények nem csupán attól függően változnak, hogy bécsi vagy francia krémesről beszélünk – bizony tájegységenként…
Tovább...

Otthonunk, Pestszentlőrinc

Habár a Zila Kávéház már régóta állandó eleme a pestszentlőrinci látképnek, fennállásunk előtt és alatt is számtalan változás ment végbe ezen a kedves környéken. Pestszentlőrinc már a honfoglalás idején lakott volt, legkorábbi ránk maradt írásos említése például XIV. századi oklevelekben található. A középkori Szentlőrinc ugyan elnéptelenedett a török hódoltság idején, de az 1700-as években újabb…
Tovább...

Ítália ízei II.

Sorozatunk első részében megismerkedtünk az olasz kávék legalapvetőbb fajtáival, ideje, hogy folytassuk a sort. Az espresso család legédesebbike, a mocha a közepébe csurgatott forró kakaó vagy isteni csokoládészirupnkak köszönhetően lesz az édesszájúak kedvence, egy kis forró tejjel és tejszínhabkoronával rendkívül csábító kombináció. Ezzel indul a habos, tejes csodák széles tárháza, melyek közül világszerte a legnépszerűbb…
Tovább...

Itália ízei

A kávé ma már mindennapi rutinunk részét képezi, nem csoda, hiszen Magyarországon már a múlt századfordulón virágzott a kávéházi kultúra. Napjaikra már nemcsak az osztrák és török receptek, de az olasz, amerikai, sőt akár egészen távoli földrészek kávékultúrája is elérhető. Új sorozatunkban tüzetesen megvizsgáljuk a legnépszerűbb kávénemzetek fekete italait: elsőként ismerkedjünk meg közelebbről Itália ízeivel.…
Tovább...

Citromos tokhalfilé csuszatekerccsel

Ezen a héten újra főzőcskézünk, hisz nem csupán az ünnepek alatt jár egy kis kényeztetés – egy könnyű, tavaszias tokhalfilét kínálunk a halas ételek rajongóinak. Halas fogásaink nagy népszerűségnek örvendnek éttermünkben. Nem csodálakozunk, hiszen ebédre és vacsorára is jól esik egy könnyű fogás. Ezúttal egyik kedvencünk receptjét osztjuk meg a kísérletezni vágyókkal. A citromos tokhalfilé…
Tovább...

„Családias hangulatban telnek a napok” – Pap Gáborral, ifjú pultvezetőnkkel beszélgettünk

Gábor jelenleg harmadik éve dolgozik nálunk, fiatal kora ellenére már 12 éve bizonyít a szakmában. Hogy erre a pályára lép, sosem volt kérdés: már 4 éves kora óta mondogatta szüleinek, hogy ő egy napon bizony vendéglátós lesz. Boldogok vagyunk, hogy álmai valóra váltásában mi is a segítségére lehettünk – azóta pedig természetesen ő van a…
Tovább...

A Sacher-torta története

Ki ne ismerné a méltán híres Sacher-szeleteket, melyeket oly szívesen falatozunk betérve egy-egy cukrászdába. Mi is szívesen készítjük, és szívesen kóstoljuk is meg a végeredményt sok éve már – de vajon honnan is ered ez a finomság? A Sacher-torta valójában egy csokitorta, melyet sárgabaracklekvárral töltenek és csokoládé bevonattal borítanak. A torta megálmodója Franz Sacher bécsi…
Tovább...

Húsvéti finomságok

A húsvét mi másról is szólna, mint a Nagyböjt utáni finomságokról és lakomákról? Mi is így vagyunk ezzel, így nálunk is készülnek már az ünnepi fogások! A húsvét már nevében is magában hordozza az ünnep lényeges motívumát: a böjti időszak után újra húst veszünk magunkhoz megjutalmazva magunkat a keresztény hagyományok szerinti negyven napos kitartó önmegtartóztatás után. Bár a…
Tovább...

A böjt ételei

A magyar és az európai keresztény hagyományban az egész húsvéti ünnepkör során kiemelt jelentőséget kapnak az ünnep egyes szakaszai alatt fogyasztott ételféleségek. Nem is csoda, tekintve, hogy a hamvazószerdától húsvét vasárnapjáig tartó 40 napos böjt már a VII. századtól megcsontosodott szokás a hívők körében, sőt, 1901-ben II. Orbán pápa törvénybe is iktatta annak megtartását. De…
Tovább...
Scroll To Top
0

Your Cart