Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 Asztalfoglalás

Zila blog

A böjt ételei

A magyar és az európai keresztény hagyományban az egész húsvéti ünnepkör során kiemelt jelentőséget kapnak az ünnep egyes szakaszai alatt fogyasztott ételféleségek. Nem is csoda, tekintve, hogy a hamvazószerdától húsvét vasárnapjáig tartó 40 napos böjt már a VII. századtól megcsontosodott szokás a hívők körében, sőt, 1901-ben II. Orbán pápa törvénybe is iktatta annak megtartását. De…
Tovább...

Az Esterházy-torta története

Nem igazán akad olyan ember Közép-Európa-szerte, aki ne hallott volna már, vagy ne kóstolt volna egy isteni szelet Esterházy-tortát. Meglepő, de a jellegzetes, cirádás mintával ékített diós finomságról, mely ott él minden édesszájú tudatába, nem is tudjuk pontosan, honnan származik. A legenda szerint legelőször a Galántai herceg, Esterházy Pál Antal számára készítették el a vajkrémes…
Tovább...

Pestszentlőrinc ősi földjén

Pestszentlőrinc rendkívül kedves hely számunkra, hisz kezdetektől fogva otthont ad a Zila Kávéháznak, és az azt megteremtő épületegyüttesnek. Mi sem gondoltuk, de bizony már időszámításunk előtt is éltek itt emberek. Pestszentlőrinc jelen volt a történelem szövetében már mondhatni a kezdetektől; az első leletek a Cséry-féle vasútvonal építésekor kerültek elő, 1893-ban. A feltárások során egy vaskorbeli…
Tovább...

Zila sütőtökkrémleves titkok a mindennapokra

A jó szakács számára nemcsak az ételkészítés öröm, hanem az ízekkel való játék, a kísérletezés, az új kompozíciók kreálása is. Fontos számunkra, hogy a kalandvágyó vendég étlapunkon mindig olyan izgalmas fogásokat is találjon, amit megkóstolva a vacsora végén ne csak egy jó étel emlékével távozzon, hanem egy különleges utazás résztvevőjeként. Ugyanez az élmény séfünk jóvoltából…
Tovább...
Zila macaron-nap 2015

Macaron-nap

Napjainkra egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kis, színes süti, a macaron. Pár éve még igazi kuriózumnak számított hazánkban, ma pedig már lépten-nyomon összefutunk az édes kis falatkákkal a kreatívabb cukrászdák, sütipultok kirakataiban. Sőt, március 20-án az egész napon kedvenc édességünknek szentelhetjük! Az édesség akkora sikernek örvend, hogy ma már számtalan verzióját ismerjük, folyamatosan születnek az…
Tovább...

Vasárnapi ebéd

Ha a vasárnapi ebédről van szó, minden magyar képzeletébe bekígyózik az isteni húsleves és a rántott hús mennyei illata. Nem is csoda, hiszen ünnep ez, amikor az egész heti rohanás után végre mindenki együtt ül asztalhoz. A múlt századbeli vasárnapi ebédek még igazi családi találkozók voltak, ahol együtt étkeztek az unokák, szülők és nagyszülők, de…
Tovább...

Csokis lett! – Baleset a konyhában

Aki gyakran sürgölődik a konyhában, biztosan tudja, mennyi kosszal járhat egy-egy bonyolultabb fogás elkészítése. Az előkészületek, a sütés-főzés, a mosogatás mind-mind komoly kihívás – de egyik sem vetekedhet, egy beszáradt maszattal. A csokoládé nemcsak finom, de bizony makacs jószág is, ha beleeszi magát a ruhánkba, nehéz tőle megszabadulni. Persze a Zilában töltött évek alatt sok-sok…
Tovább...

Honnan ered a Dobos torta?

Gondoltátok volna, hogy napjaink egyik legnépszerűbb csemegéjét, a Dobos tortát egy inas kétbalkezességének köszönhetjük? Dobos mester inasa ugyanis épp tartósítani készült a vajat egy adag sóval, figyelmetlenségből azonban süvegcukorport tett a köpülőbe. A curkászmester azonban nem esett kétségbe; miután megkóstolta a cukrozott vajat, és igen ízletesnek találta, kísérletezésbe kezdett vele. Először a mára már világszerte…
Tovább...

Nagy Zoltán, a Zila mókamester pincére

A Zila Kávéház többek között annak köszönheti otthonos, vidám és meleg hangulatát, hogy alkalmazottai egy jól összeszokott, sok éves múltra visszatekintő csapatként dolgoznak együtt nap mint nap Önökért, vendégeinkért. „Az elhivatottság rendkívül fontos a magas minőség nyújtásához” – így érez ezzel kapcsolatban pincérünk, Nagy Zoltán is, aki immár tizenkettedik éve erősíti a Zila Kávéház gárdáját.…
Tovább...

Mangalica pástétom Zila formában hagymalekvárral és fürjtojással

Ki ne kóstolta volna már a hazánkban őshonos mangalica fenséges, zamatos húsából készült számtalan fogás egyikét?  Az eredetileg a bakonyi és szalontai malacok és a vaddisznók kereszteződéséből létrejött mangalicát rendkívül kedvelték sok zsírt adó, jóízű húsáért, illetve nem sok gonddal járó, külső tarthatóságáért. Az évek során a mangalica a nagy malacpestis következtében kiszorult ugyan a…
Tovább...

A Cukrász szövetség hírei

Jó hír a sütik szerelmeseinek: a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete újra elindítja Kortárs Cukrászok rendezvénysorozatát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.
Tovább...

A torta születése

A tortát mindenki szereti – azt pedig megszámolni se tudjuk, hányféle és fajta finomság süthető.
Tovább...
Scroll To Top