Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Zila blog

Itália ízei

A kávé ma már mindennapi rutinunk részét képezi, nem csoda, hiszen Magyarországon már a múlt századfordulón virágzott a kávéházi kultúra. Napjaikra már nemcsak az osztrák és török receptek, de az olasz, amerikai, sőt akár egészen távoli földrészek kávékultúrája is elérhető. Új sorozatunkban tüzetesen megvizsgáljuk a legnépszerűbb kávénemzetek fekete italait: elsőként ismerkedjünk meg közelebbről Itália ízeivel.…
Tovább...

Citromos tokhalfilé csuszatekerccsel

Ezen a héten újra főzőcskézünk, hisz nem csupán az ünnepek alatt jár egy kis kényeztetés – egy könnyű, tavaszias tokhalfilét kínálunk a halas ételek rajongóinak. Halas fogásaink nagy népszerűségnek örvendnek éttermünkben. Nem csodálakozunk, hiszen ebédre és vacsorára is jól esik egy könnyű fogás. Ezúttal egyik kedvencünk receptjét osztjuk meg a kísérletezni vágyókkal. A citromos tokhalfilé…
Tovább...

„Családias hangulatban telnek a napok” – Pap Gáborral, ifjú pultvezetőnkkel beszélgettünk

Gábor jelenleg harmadik éve dolgozik nálunk, fiatal kora ellenére már 12 éve bizonyít a szakmában. Hogy erre a pályára lép, sosem volt kérdés: már 4 éves kora óta mondogatta szüleinek, hogy ő egy napon bizony vendéglátós lesz. Boldogok vagyunk, hogy álmai valóra váltásában mi is a segítségére lehettünk – azóta pedig természetesen ő van a…
Tovább...

A Sacher-torta története

Ki ne ismerné a méltán híres Sacher-szeleteket, melyeket oly szívesen falatozunk betérve egy-egy cukrászdába. Mi is szívesen készítjük, és szívesen kóstoljuk is meg a végeredményt sok éve már – de vajon honnan is ered ez a finomság? A Sacher-torta valójában egy csokitorta, melyet sárgabaracklekvárral töltenek és csokoládé bevonattal borítanak. A torta megálmodója Franz Sacher bécsi…
Tovább...

Húsvéti finomságok

A húsvét mi másról is szólna, mint a Nagyböjt utáni finomságokról és lakomákról? Mi is így vagyunk ezzel, így nálunk is készülnek már az ünnepi fogások! A húsvét már nevében is magában hordozza az ünnep lényeges motívumát: a böjti időszak után újra húst veszünk magunkhoz megjutalmazva magunkat a keresztény hagyományok szerinti negyven napos kitartó önmegtartóztatás után. Bár a…
Tovább...

A böjt ételei

A magyar és az európai keresztény hagyományban az egész húsvéti ünnepkör során kiemelt jelentőséget kapnak az ünnep egyes szakaszai alatt fogyasztott ételféleségek. Nem is csoda, tekintve, hogy a hamvazószerdától húsvét vasárnapjáig tartó 40 napos böjt már a VII. századtól megcsontosodott szokás a hívők körében, sőt, 1901-ben II. Orbán pápa törvénybe is iktatta annak megtartását. De…
Tovább...

Az Esterházy-torta története

Nem igazán akad olyan ember Közép-Európa-szerte, aki ne hallott volna már, vagy ne kóstolt volna egy isteni szelet Esterházy-tortát. Meglepő, de a jellegzetes, cirádás mintával ékített diós finomságról, mely ott él minden édesszájú tudatába, nem is tudjuk pontosan, honnan származik. A legenda szerint legelőször a Galántai herceg, Esterházy Pál Antal számára készítették el a vajkrémes…
Tovább...

Pestszentlőrinc ősi földjén

Pestszentlőrinc rendkívül kedves hely számunkra, hisz kezdetektől fogva otthont ad a Zila Kávéháznak, és az azt megteremtő épületegyüttesnek. Mi sem gondoltuk, de bizony már időszámításunk előtt is éltek itt emberek. Pestszentlőrinc jelen volt a történelem szövetében már mondhatni a kezdetektől; az első leletek a Cséry-féle vasútvonal építésekor kerültek elő, 1893-ban. A feltárások során egy vaskorbeli…
Tovább...

Zila sütőtökkrémleves titkok a mindennapokra

A jó szakács számára nemcsak az ételkészítés öröm, hanem az ízekkel való játék, a kísérletezés, az új kompozíciók kreálása is. Fontos számunkra, hogy a kalandvágyó vendég étlapunkon mindig olyan izgalmas fogásokat is találjon, amit megkóstolva a vacsora végén ne csak egy jó étel emlékével távozzon, hanem egy különleges utazás résztvevőjeként. Ugyanez az élmény séfünk jóvoltából…
Tovább...
Zila macaron-nap 2015

Macaron-nap

Napjainkra egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kis, színes süti, a macaron. Pár éve még igazi kuriózumnak számított hazánkban, ma pedig már lépten-nyomon összefutunk az édes kis falatkákkal a kreatívabb cukrászdák, sütipultok kirakataiban. Sőt, március 20-án az egész napon kedvenc édességünknek szentelhetjük! Az édesség akkora sikernek örvend, hogy ma már számtalan verzióját ismerjük, folyamatosan születnek az…
Tovább...

Vasárnapi ebéd

Ha a vasárnapi ebédről van szó, minden magyar képzeletébe bekígyózik az isteni húsleves és a rántott hús mennyei illata. Nem is csoda, hiszen ünnep ez, amikor az egész heti rohanás után végre mindenki együtt ül asztalhoz. A múlt századbeli vasárnapi ebédek még igazi családi találkozók voltak, ahol együtt étkeztek az unokák, szülők és nagyszülők, de…
Tovább...

Csokis lett! – Baleset a konyhában

Aki gyakran sürgölődik a konyhában, biztosan tudja, mennyi kosszal járhat egy-egy bonyolultabb fogás elkészítése. Az előkészületek, a sütés-főzés, a mosogatás mind-mind komoly kihívás – de egyik sem vetekedhet, egy beszáradt maszattal. A csokoládé nemcsak finom, de bizony makacs jószág is, ha beleeszi magát a ruhánkba, nehéz tőle megszabadulni. Persze a Zilában töltött évek alatt sok-sok…
Tovább...
Scroll To Top
0

Your Cart