Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Zila blog

Ásványvíz, forrásvíz, csapvíz – Mit igyunk, hogy egészségesen oltsuk a szomjunkat?

Az talán mindenki számára ismert információ, hogy napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott az egészség megőrzéséhez. De milyen forrásból érdemes bevinni azt? Egyáltalán mi a különbség az ásványvíz, a forrásvíz és a csapvíz között?
Tovább...

Mert nem csak lámpás készülhet sütőtökből

Az utóbbi években, évtizedekben hazánkat is elérte az angolszász országokban évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvendő, borzongással és misztikummal teli Halloween. Ma már Magyarországon is egyre több ablakba kerülnek ki a kivájt sütőtök belsejébe helyezett, gyertyával készült lámpások. A finom zöldségből azonban nemcsak dekorációt fabrikálhatunk, hanem mennyei sütőtökből készült fogásokat is az asztalra varázsolhatunk.
Tovább...

A legszebb szüreti szokások hazánkban

Ugyan a szüreti mulatságok egyre kevesebb helyen bírnak akkora jelentőséggel, mint az elmúlt századokban, ma is elmondható róluk, hogy nem csupán mezőgazdasági, hanem társadalmi szempontból is fontos események. Egyedi hangulatuk megtapasztalása végett, ha tehetjük, mindenképpen érdemes ma is részt venni egy-egy ilyen mulatságon, bálon.
Tovább...

Isteni gyümölcsös sütemények az őszi hónapokra

Az ősz első felénél talán nem is választhatna senki tökéletesebb időpontot házi sütemények készítéséhez. Immár túl vagyunk a kánikulák időszakán, így működő sütő mellett is elviselhető a konyha hőmérséklete, a süteményekhez pedig rengeteg friss idénygyümölcs érhető el. Íme néhány ötlet, mi minden készülhet belőlük.
Tovább...

A boron túl: szeszes italok szőlőből

Hajlamosak vagyunk némi melankóliával búcsúzni a nyártól, pedig az ősz is bővelkedik szépségekben, kellemes ünnepekben, ráadásul az évszak első felében olyan csodálatos szezonális gyümölcsök közül válogathatunk, mint az alma, a körte vagy a szőlő. Ez utóbbiból ráadásul csodás szeszes italok is készülhetnek – és nemcsak bor.
Tovább...

4+1 étel barackból, amely visszakalauzol bennünket a nyárba

Bár a naptári nyár visszavonhatatlanul véget ért, amíg élvezhetjük a kellemes napsütést és a vénasszonyok nyarát, a vakáció gondtalanságát is újraélhetjük. E heti blogcikkünkben bemutatunk néhány nyárias ízű barackos fogást, amelyekből már akár egy falatnyi felidézi az elmúlt hónapok kellemes pillanatait, otthonos emlékeit.
Tovább...

Hűsítő italok az utolsó nagy melegekre

Bár már csupán napok vannak hátra az augusztusból, az előző évekhez hasonlóan idén is számíthatunk még napsütéses, meleg időszakokra. Ugyan a vízpartokon, strandokon való ejtőzés ilyenkor már sokaknak nem adatik meg, kellemes és finom hűsítőket akár munka közben is fogyaszthatunk. 
Tovább...

Kamra-kisokos: Lekvárok, dzsemek, befőttek, kompótok

Nagyanyáink idejében az ételek télire való eltétele kiemelten fontos volt, hiszen a tavasztól őszig tartó befőzéseken múlott, hogy a téli hónapokban kerülhetnek-e zöldséges, gyümölcsös fogások az asztalra. Noha ma már a szupermarketekből egész évben van lehetőségünk friss és mirelit formában való beszerzésükre, sokak számára a nyárhoz és az ősz elejéhez hozzátartozik a befőzés. No, de milyen formában is kerülhetnek ezek a növények a kamrák polcaira?
Tovább...

Ízletes zöldségek a balkonról

Az elmúlt két hétben megismertettünk veletek néhány olyan fűszernövényt blogunkban, amelyek szinte minden konyhában megtalálhatóak szárított formában, vagy épp annyira könnyen nevelhetőek, hogy mindenképp érdemes elgondolkodni az ültetésükön. Most néhány olyan zöldséget mutatunk be nektek, amelyek a fűszerekhez hasonlóan szintén nevelhetőek akár balkonládákban is.
Tovább...

Friss fűszerek karnyújtásnyira II. – Nagyszerű ízesítők minimális energiabefektetéssel

Múlt heti blogcikkünkben bemutattunk néhányat a legnépszerűbb fűszerek közül, amelyeket otthon is könnyedén nevelhetünk cserépben vagy balkonládában. Ezen a héten olyan növényekkel folytatjuk a sort, melyekkel nemcsak új, izgalmas ízvilágot adhatunk egyes fogásoknak, de kiemelt törődést sem igényelnek.
Tovább...

Friss fűszerek karnyújtásnyira – Éljenek a balkon fűszernövények!

A szárítva kapható fűszerek eltarthatóság és tárolhatóság szempontjából praktikusak ugyan, de a frissen vágott zöldnövények ízének semmi sem érhet a nyomába. A nyári hónapokban pedig bátran nevelhetjük őket kis fűszereskertekben vagy akár balkonládákban az erkélyen, netán a konyhaablakban – bár az igazán aromás fűszerek szabad ég alatt nevelkednek. Egy fűszereskertben vagy ládasorban akár tucatnyi különböző finom, friss aromájú fűszert is gondozhatunk. Ezek közül mutatunk most be nektek néhányat.
Tovább...

Nyári kedvencünk: az ezerarcú kukorica

Ma már szinte képtelenség elképzelni a háztartást kukorica nélkül, így abba is nehéz belegondolni, hogy Kolombusz előtt nem volt ismert Európában. Magas tápértéke, nem túl intenzív íze és széleskörű felhasználhatósága miatt számos nemzet konyhájában, rengeteg féle ételben van jelen valamilyen formában. E heti blogcikkünkben bemutatjuk, milyen változatosan készíthető el, használható fel.
Tovább...
Scroll To Top
0

Your Cart