Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Ünnepi asztaldísz házilag
Bár a finom fogások a legfontosabbak, az igazi hangulatot a körítés, ez esetben az asztal díszítése adja meg. Egy kis idő ráfordításával egyedi asztaldísz kerülhet a finom vacsora mellé, ráadásul a gyerekeket is bevonhatjuk a mókába. Fogjunk néhány henger alakú gyertyát, egy natúr színű szalagot és sok szép, hosszú fahéjrudat. A rudakat függőlegesen helyezzük a gyertya…
A legegyszerűbb karácsonyi aprósütemények
December végén minden családi asztal megtelik finomabbnál finomabb ételekkel. Természetesen a sütemények sem maradhatnak ki a sorból, de hogy ne kelljen minden nap frissen elkészíteni őket, az aprósütemények méltán kedveltek ilyenkor. Mi is sokféle aprósüteményt kínálunk az ünnepekre vendégeink számára, de tudjuk, sokan örömmel készítik el otthon ezeket a desszerteket. Az egyik legkedveltebb aprósütemény a…
A bejgli története
A mákos és diós bejglit a magyar karácsonyi hagyományok részének tekintjük. Olyannyira, hogy szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy nem hazai „találmányról” van szó. Pedig a bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik, az ottani lakosok már a 14. században is gyakran készítették el ezt a kalácsfajtát. Magyarul diós/mákos tekercsnek hívják, de mára már senki nem használja ezt az…
Kések – mire figyeljünk a vásárlásukkor?
Egy korábbi bejegyzésünkben már megnéztük, mik a legfontosabb késfajták, amikkel nem árt, ha egy jó háztartás rendelkezik. Most nézzük meg, mire kell figyelnünk, amikor megvesszük ezeket! Szögezzük le, nem mesterszakácsok konyhájába választunk, így nem kell a legmagasabb árkategóriájú kínálatból keresgélni, de így is igaz a szabály: a minőséget meg kell fizetni. Az olcsó kések sajnos…
3 egyszerű, mégis különleges karácsonyi előétel
A karácsonyi menü a legtöbb családban szent és sérthetetlen, mindenkinek megvannak az elvárásai, hogy mit szeretne ilyenkor elfogyasztani. De még az ilyen szigorú esetekben is van lehetőség a változatosságra: az előételeket úgy variálhatjuk, ahogy csak szeretnénk! Ezek a kedvenc karácsonyi előételeink. Füstölt kacsamell retekcsírás almapürével A vékonyra szeletelt füstölt kacsamell – melyet akár készen is…
Gasztronómiai időutazás II – Ókor
A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy már a kezdetektől fogva ugyanolyan főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról vagy az étkezési szokásokról. Eleinte Ázsia volt az iránymutató a gasztronómia fejlődésében, a legtöbb gabonaféle ázsiai…
Téli gyümölcsök
Télen hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő vitaminbevitelről, különösen ha amúgy gyümölcsök formájában szoktuk megtenni. Pedig decemberben sem áll meg az élet, ilyenkor is találhatunk bőven gyümölcsöket, csak jókat és jó helyen kell keresni. A klasszikus gyümölcsök Nem kell importált gyümölcsökhöz folyamodnunk, a hazai termesztés is bőven kínál számunkra finomságokat. Az alma egész évben kapható, ráadásul…
Majonézes csirkepástétom
Főként májpástétomként gondolunk rá, pedig rengeteg dologból készülhet pástétom: húsból, halból, zöldségekből, vagy ezeknek a keverékéből is. A francia eredetű étel akár önmagában egy szelet kenyérrel, de főételekhez is adható. Íme a mi egyik kedvenc pástétom receptünk! Ha a vasárnapi húslevesből nyakunkon marad egy kevés főtt csirkehús, de nincs szívünk kidobni, akkor készítsünk belőle pástétomot.…
Teajellegű italok
Múltkor már végigvettük, hogy melyek is az igazi teafélék, milyen hatásuk van és hogy kell őket elkészíteni. De a négy fő teafajtán kívül sok más italt is teának nevezünk, pedig csak a jellegük hasonló, a növények, amiből készülnek viszont távol állnak a teától. Matétea Egyre népszerűbb ital itthon is a matétea, főként erős élénkítő hatásának…
Decemberi gasztrofesztiválok
Decemberben már az ünnepek körül forog minden, de ez koránt sem jelenti azt, hogy ne lennének az ízlelőbimbóinknak kedvező programok. Sőt! Számos gasztroprogramot találhatunk ebben a hónapban is. Tihanyi Forraltbor Főző Verseny – Tihany, december 3. Ha tél, akkor forraltbor, ezt mindenki tudja. A tihanyiak pedig végképp, hiszen már hagyománynak számít a december eleji főzőverseny,…