Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

Karácsonyi asztaldísz

Ünnepi asztaldísz házilag

Bár a finom fogások a legfontosabbak, az igazi hangulatot a körítés, ez esetben az asztal díszítése adja meg. Egy kis idő ráfordításával egyedi asztaldísz kerülhet a finom vacsora mellé, ráadásul a gyerekeket is bevonhatjuk a mókába. Fogjunk néhány henger alakú gyertyát, egy natúr színű szalagot és sok szép, hosszú fahéjrudat. A rudakat függőlegesen helyezzük a gyertya…

food-969844_960_720

A legegyszerűbb karácsonyi aprósütemények

December végén minden családi asztal megtelik finomabbnál finomabb ételekkel. Természetesen a sütemények sem maradhatnak ki a sorból, de hogy ne kelljen minden nap frissen elkészíteni őket, az aprósütemények méltán kedveltek ilyenkor. Mi is sokféle aprósüteményt kínálunk az ünnepekre vendégeink számára, de tudjuk, sokan örömmel készítik el otthon ezeket a desszerteket. Az egyik legkedveltebb aprósütemény a…

Bejglirendelés

A bejgli története

A mákos és diós bejglit a magyar karácsonyi hagyományok részének tekintjük. Olyannyira, hogy szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy nem hazai „találmányról” van szó. Pedig a bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik, az ottani lakosok már a 14. században is gyakran készítették el ezt a kalácsfajtát. Magyarul diós/mákos tekercsnek hívják, de mára már senki nem használja ezt az…

knife-1383834_1280

Kések – mire figyeljünk a vásárlásukkor?

Egy korábbi bejegyzésünkben már megnéztük, mik a legfontosabb késfajták, amikkel nem árt, ha egy jó háztartás rendelkezik. Most nézzük meg, mire kell figyelnünk, amikor megvesszük ezeket! Szögezzük le, nem mesterszakácsok konyhájába választunk, így nem kell a legmagasabb árkategóriájú kínálatból keresgélni, de így is igaz a szabály: a minőséget meg kell fizetni. Az olcsó kések sajnos…

ham-roll-237749_1280

3 egyszerű, mégis különleges karácsonyi előétel

A karácsonyi menü a legtöbb családban szent és sérthetetlen, mindenkinek megvannak az elvárásai, hogy mit szeretne ilyenkor elfogyasztani. De még az ilyen szigorú esetekben is van lehetőség a változatosságra: az előételeket úgy variálhatjuk, ahogy csak szeretnénk! Ezek a kedvenc karácsonyi előételeink. Füstölt kacsamell retekcsírás almapürével A vékonyra szeletelt füstölt kacsamell – melyet akár készen is…

gasztro2

Gasztronómiai időutazás II – Ókor

A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy már a kezdetektől fogva ugyanolyan főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról vagy az étkezési szokásokról. Eleinte Ázsia volt az iránymutató a gasztronómia fejlődésében, a legtöbb gabonaféle ázsiai…

ofna0h0

Téli gyümölcsök

Télen hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő vitaminbevitelről, különösen ha amúgy gyümölcsök formájában szoktuk megtenni. Pedig decemberben sem áll meg az élet, ilyenkor is találhatunk bőven gyümölcsöket, csak jókat és jó helyen kell keresni. A klasszikus gyümölcsök Nem kell importált gyümölcsökhöz folyamodnunk, a hazai termesztés is bőven kínál számunkra finomságokat. Az alma egész évben kapható, ráadásul…

a-sandwich-1377387_1280

Majonézes csirkepástétom

Főként májpástétomként gondolunk rá, pedig rengeteg dologból készülhet pástétom: húsból, halból, zöldségekből, vagy ezeknek a keverékéből is. A francia eredetű étel akár önmagában egy szelet kenyérrel, de főételekhez is adható. Íme a mi egyik kedvenc pástétom receptünk! Ha a vasárnapi húslevesből nyakunkon marad egy kevés főtt csirkehús, de nincs szívünk kidobni, akkor készítsünk belőle pástétomot.…

tee-1685847_1280

Teajellegű italok

Múltkor már végigvettük, hogy melyek is az igazi teafélék, milyen hatásuk van és hogy kell őket elkészíteni. De a négy fő teafajtán kívül sok más italt is teának nevezünk, pedig csak a jellegük hasonló, a növények, amiből készülnek viszont távol állnak a teától. Matétea Egyre népszerűbb ital itthon is a matétea, főként erős élénkítő hatásának…

honey-823614_960_720

Decemberi gasztrofesztiválok

Decemberben már az ünnepek körül forog minden, de ez koránt sem jelenti azt, hogy ne lennének az ízlelőbimbóinknak kedvező programok. Sőt! Számos gasztroprogramot találhatunk ebben a hónapban is. Tihanyi Forraltbor Főző Verseny – Tihany, december 3. Ha tél, akkor forraltbor, ezt mindenki tudja. A tihanyiak pedig végképp, hiszen már hagyománynak számít a december eleji főzőverseny,…