Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Az élénkítő babszemek legendája
Tudtad, hogy évente megközelítőleg 400 milliárd csészével fogyasztunk kávét világszerte? Ráadásul a kőolaj után második helyen áll a nemzetközi kereskedelemben a legnagyobb mennyiségben értékesített áruk listáján? Ma már mindenütt ott a fekete leves, de tekintsünk végig történetén: felfedezéséről is többféle legenda szól, de azt követően is izgalmasabbnál izgalmasabb események középpontjában áll.
Ropogós, könnyű és gyors… – Ezekért szeretjük a paninit
A panini szóról két dolog juthat eszedbe a foci vébé környékén. A gyűjthető focistákról készített matricák és a szendvics, amit a félidőben is elkészíthetsz, csak kiváló minőségű alapanyagokra lesz hozzá szükséged. Ma az utóbbiról lesz szó.
Beef jerky, a fehérjedús snack
Hol van már az az idő, amikor a napközbeni vagy esti nassoláshoz csupán az egészségtelen chipseket és ropikat lehetett beszerezni? Ma már szinte végeláthatatlan a kínálat a snackek terén is, és a kibővült választék egyik legnépszerűbb darabjává a szárított marhahús, azaz a beef jerky vált.
Gasztro tévhitek
Számos városi legenda kering, aminek fele sem igaz – megdöbbentő, de ez bizony a gasztronómia világára is igaz. Olaj a főzővízbe, hűtőben tárolt kávé, káros zsiradékok. Lássuk, milyen általánosan elterjedt tévedésekkel számolhatunk le végleg!
Arancini, az olasz street food
Minden nemzetnek megvan a maga utcai gyorsétele, amit szívesen fogyasztanak, ha sietni kell valahova, a gyerekeknek szeretnének valami gyors és laktató ételt adni egy hosszú napon vagy egész egyszerűen a buli után szükség van a feltöltődésre. Szicíliában az arancini az, ami nekünk a lángos.
Gasztrohungarikumok 3. – Fűszerpaprika
Nem meglepő, hogy a hazai konyha egyik legmeghatározóbb alapanyaga, a paprika is felkerül a gasztrohungarikumok listájára – ráadásul nem is egy, hanem kétféle verzióban: a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika őrlemény is védelmet élvez.
Forró, frissít és nyugtat. Mi az?
Ahogy sok más gasztronómiai találmánynak, az ír kávénak is van egy kedves kis története arról, hogy kinek az agyából és milyen körülmények között pattant ki, hogy alkohollal keverje a kávét. Ma már kultikus italnak számít Joe Sheridan találmánya, amit szívesen iszunk a hétvégéken.
Unod már a grillhúst? Grillezz gyümölcsöt!
Ebben a meleg időben bizonyára már mindenkinek megjött a kedve egy kis szabadtéri sütögetéshez. Ha már unod a sok nehéz húst és kipróbálnál valami mást is a grillen, jó szívvel ajánljuk a gyümölcsgrillezést. Elsőre talán furcsának hangzik, pedig egészen különleges ízeket tudsz előhozni ilyen módon. Nézzük, melyik gyümölcsöket érdemes kipróbálnod!